La secretària d’Habitatge i presidenta de la Comissió d’Habitatge de l’Institut Català del Sòl, Carme Trilla, i els alcaldes de Flix, Pere Muñoz, i de la Torre de l’Espanyol, Antoni F. Pujals, han presentat aquest matí les dues promocions d’habitatges que l’Institut Català del Sòl construirà en aquests municipis.

Les dues promocions s’inscriuen en el marc del Pla per al dret a l’habitatge 2004-2007, promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, que té com a objectiu atendre al màxim les necessitats d’habitatge de la població introduint diverses mesures, entre les quals hi ha l’increment de la construcció d’habitatges protegits per part de l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

Així mateix, els nous pisos compliran els paràmetres de sostenibilitat i d’ecoeficiència que estableix el Decret 21/2006, de 14 de febrer, que regula l’adopció de criteris ambientals i d’ecoeficiència en els edificis.

Promoció d’habitatges a la Torre de l’Espanyol

L’any passat, la Generalitat i l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol van signar un conveni per a la construcció d’una promoció d’habitatges protegits al municipi. L’actuació se situarà en un solar situat entre el carrer del Portal, el passatge del Portal i el carrer de Balmes, cedit a l’Incasòl pel consistori.

Es tracta d’un edifici aïllat de planta baixa més dues plantes pis, amb 16 habitatges destinats a la venda. Tots els pisos tenen tres habitacions i la seva superfície útil és a l’entorn dels 70 m2. A la planta baixa, es construirà un aparcament de 25 places i un local de 190 m2.

L’obra es basa en un projecte dels arquitectes Carles Francesch, Esther Flavià i Araceli Manzano; i compta amb un pressupost aproximat de 976.000 euros. L’Incasòl té previst iniciar el procés de licitació de les obres de construcció d’aquesta promoció la pròxima tardor.

Abans d’iniciar les obres de construcció, previstes per a principis de l’any 2008, l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol haurà d’executar l’enderroc de les edificacions obsoletes que hi ha al solar.

Promoció d’habitatges al sector de la Ventonella de Flix

L’institut Català del Sòl ha iniciat les obres de construcció d’una promoció d’habitatges amb protecció oficial al sector de la Ventonella de Flix. L’actuació se situa en un solar de l’avinguda de les Valls, propietat de l’Incasòl, dins de l’actuació residencial de la Ventonella, que promou l’Incasòl mateix.

Es tracta d’un bloc aïllat de 15 habitatges de compravenda. L’edifici es distribueix en una planta soterrània, una planta baixa i dues plantes pis. Nou dels habitatges tenen tres dormitoris, i 6 en tenen dos. La superfície útil dels pisos va dels 51 m2 del més petit als 76 m2 del més gran. A la planta soterrània es construeixen 15 places d’aparcament.

Les instal·lacions de l’edifici incorporen criteris de sostenibilitat, com ara l’aprofitament de l’energia solar per produir aigua calenta sanitària.

L’obra, que es basa en un projecte de Miquel Mas Arquitectes, SL, compta amb un pressupost d’1,73 milions d’euros i es preveu que s’acabi durant el segon trimestre de 2009.

Conveni per a la instal·lació d’ascensors

Durant la visita a Flix, el conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares, i l’alcalde de Flix, Pere Muñoz, han signat un conveni marc per a la instal·lació d’ascensors a les quatre escales de la comunitat de propietaris del carrer de Jaume I.

La Generalitat, mitjançant el Decret del Pla de rehabilitació d’habitatges, aportarà fins al 60% del pressupost protegible, amb un màxim de 6.000 € per pis, en el cas de creació d’un itinerari practicable, és a dir, on calgui eliminar escales i altres elements per instal·lar-hi un ascensor. Si es tracta d’instal·lar-hi un ascensor que no requereix l’itinerari, el Govern de la Generalitat subvenciona el 45% del cost de l’obra, amb un màxim de 5.500 € per habitatge o local, i la comunitat de propietaris hi aporta el tant per cent restant per completar el pressupost. L’Ajuntament de Flix aportarà també 3.000 euros per escala.

La Ribera d’Ebre, 2 de maig de 2007