Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) tornarà a posar en servei a partir de dilluns 12 de setembre, el programa de transport escolar a la línia Barcelona-Vallès. Es tracta d’un pla de mobilitat especialment dissenyat per a tots i totes els/les escolars que viatgen o desitgin viatjar per aquesta línia d’FGC i que es pot considerar pioner.

Durant el passat curs escolar FGC va transportar diàriament més de (15.000 escolars), en una franja horària concentrada entre 8,00h i 9,15h del matí i 16,30h i 17,30h de la tarda, la qual cosa requereix posar en funcionament una operativa especial per tal de garantir la confortabilitat del servei de trens.

El servei

El servei consisteix en la reserva de d’un tren especial per a escolars a les 8,20h del matí entre Pl. Catalunya i Sant Joan, i d’un altre a les 9,07h, entre Pl. Catalunya i Baixador de Vallvidrera, els quals s’aturaran a totes les estacions del recorregut. A la tarda es realitzarà la reserva de dos cotxes en un tren procedent de Sant Joan (S2) a les 16,46h i la reserva de dos cotxes més en un tren procedent de Mira Sol (S1) a les 16,58h.

Tant els combois com els cotxes reservats van custodiats per agents d’FGC, mentre que les estacions amb més afluència d’escolars disposen de personal específic per a aquest servei, per tal de garantir una millor mobilitat i accés als trens de tots els menors que facin ús del transport escolar d’FGC.

Els objectius bàsics del programa són afavorir la mobilitat escolar en transport públic ferroviari, la qual cosa incidirà en la disminució de la congestió viària; incrementar la comoditat i l’accessibilitat dels menors mitjançant l’adequació del servei de guies escolars; descongestionar i racionalitzar l’ocupació de determinats serveis en hora punta i amb nivells d’ocupació elevats i incrementar la confortabilitat dels clients mitjançant l’agrupació dels col•lectius escolars de tipologia similar. Així, FGC pretén afavorir la millora de l’accessibilitat als centres escolars i, en definitiva, col•laborar en l’objectiu d’una mobilitat cada cop més sostenible i segura.

Valoració del curs 2004-2005

En un estudi realitzat a final del curs passat, els sectors implicats com els pares, alumnes i mestres, valoren positivament la qualitat, l’eficiència i la utilitat del servei. La mitjana del grau de satisfacció se situa en 8,21 sobre 10. Els motius més destacats de la valoració positiva són que els nens van segurs, van vigilats i  tenen un vagó reservat per a ells.