El Diari Oficial de la Generalitat publica avui l’anunci per mitjà del qual se sotmet a informació pública el projecte de traçat per a la millora de nus i els nous vials d’accés de la C-1412b a Isona i Conques, nuclis del municipi d’Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà). El projecte, amb una inversió prevista de 1,88 MEUR, es podrà consultar al llarg de 30 dies hàbils a la seu de Departament de Política Territorial i Obres Públiques, als Serveis Territorials de Carreteres de Lleida i a l’Ajuntament d’aquest municipi.

L’objecte del projecte de traçat i de l’estudi d’impacte ambiental és la definició i la valoració de totes les obres necessàries per tal d’implantar els nous accessos a Isona i Conques des de la variant de la carretera C-1412b, construïda recentment. El projecte també inclou un pas inferior d’un camí sota el tronc de la nova C-1412b, a prop de l’accés a Conques.

Accés a Isona

L’accés a Isona ha de connectar la variant de la carretera C-1412b, amb una intersecció en T. L’accés proposat comença amb un primer tram recte de 190 metres de longitud en sentit nord, passant per l’espai comprès entre un magatzem del serrat dels Espinyers i la zona amb restes arqueològiques de la ciutat romana d’Aeso.

Seguidament, el traçat gira cap a la dreta amb una corba i continua en direcció sensiblement paral·lela al camí dels Espinyers, acostant-se al nucli urbà d’Isona. Finalment, el vial gira cap a l’esquerra fins a connectar amb la C-1412z mitjançant una rotonda.

 Es preveu que el vial tingui dos carrils de 3,5 metres, vorals de 0,50 m i la franja de terraplè de 0,75 m. Pel que fa a la rotonda, es preveu que tingui un diàmetre total de 36 metres.

Accés a Conques

Pel que fa a l’accés a Conques, presenta unes característiques molt semblants a l’accés a Isona, també amb una intersecció en T. La traça és una successió de corbes fins arribar a la rotonda que connecta amb la carretera C-1412bz. El traçat previst és sinuós per tal d’adaptar-se millor al terreny i els condicionants existents (torrent, granges, nucli urbà, etc.). Els radis de les corbes es mouen entre els 50 i els 200 metres, segons les característiques del terreny ja que es tracta d’un àmbit gairebé urbà.

El traçat acaba en una rotonda sobre la C-1412bz, situada a pocs metres de les primeres edificacions de Conques. La rotonda s’ha definit amb un radi total de 18 metres.

Actuacions complementàries

Com a obres complementàries, s’ha previst una canalització per a l’enllumenat i una canalització per a la xarxa de telecomunicacions (fibra òptica) a cada accés. Així, en l’accés a Isona, les canalitzacions per a enllumenat i per a telecomunicacions van des de la intersecció amb la carretera C-1412b fins al camí dels Espinyers.

En l’accés a Conques, les dues canalitzacions s’estenen des de la intersecció amb la C-1412b fins al camí del Cot Dentador. En aquest projecte de traçat s’inclou una valoració de les mesures correctores d’impacte ambiental, així com els tractaments que han rebre les zones afectades per les obres amb el recobriment amb terra vegetal i la plantació d’arbres i d’espècies arbustives autòctones .