Avui han començat les obres de millora d’accessibilitat i adaptació a persones de mobilitat reduïda (PMR) a l’estació de metro de Liceu de la L3. Les obres s’inicien amb el desviament de serveis afectats i obligaran a tallar el trànsit de La Rambla en sentit descendent des del proper 3 de maig fins el setembre. La circulació de vianants pel centre de La Rambla i per les seva vorera entre el carrer Hospital i el carrer Unió es veurà reduït durant les obres.
Bàsicament, les solucions d’accessibilitat consisteixen en donar accés mitjançant un ascensor al vestíbul i a les andanes. Aquesta actuació es complementa amb la construcció de rampes allà on calgui i la implantació d’encaminaments normalitzats per invidents en els recorreguts adaptats. Es tracta en definitiva d’aconseguir que una persona amb mobilitat reduïda pugui, a través d’un camí adaptat, accedir o baixar en l’estació corresponent.
Millora d’accessibilitat a Liceu
Liceu
L’actuació en aquesta estació es duu a terme en els vestíbuls més propers a l’edifici del Teatre del Liceu. Per cada via es construeix un ascensor que va del nivell carrer al nivell vestíbul, situats a la mateixa cota de l’andana. Així mateix, es remodelaran els accessos i escales, s’ampliaran el vestíbuls i es redefinirà la barrera tarifària.
Es preveu que les obres d’adaptació de l’accés del costat Llobregat finalitzin el gener del 2006 i les del costat Besós, que s’iniciaran a continuació, acabin l’estiu del mateix any.
Aprofitant aquest actuació Transport Metropolitans de Barcelona realitzarà una remodelació i modernització dels vestíbuls i les andanes d’aquesta estació.
Afectacions al trànsit de les obres a l’estació de Liceu
1a fase: tall de trànsit en sentit descendent
Les obres que s’inicien avui són de desviament de serveis afectats (aigua, telèfon, llum etc..), i continuen amb l’actuació sobre els mateixos accessos i la implantació d’ascensors. Aquestes obres fan necessari un seguit d’afectacions tant a la circulació de vehicles com al pas de vianants.
a) Vianants : Per tal de realitzar aquests treballs serà necessari afectar la circulació de vianants a La Rambla en els següents punts:
§ S’ocuparà la meitat del passeig central de La Rambla costat Llobregat a l’alçada dels accessos i del Teatre del Liceu al llarg d’uns 25 metres. Des del 25 d’abril fins a final d’any.
§ S’afectarà un tram de la vorera costat Besós fins la plaça de la Boqueria. Des del 3 de maig fins el juliol.
§ Es donaran passos alternatius a la intersecció del carrer Sant Pau amb La Rambla. Des del 3 de maig fins el setembre.
b) Vehicles: Les obres obligaran a afectar la circulació de vehicles en els següents punts:
§ Es tallen els carrils de descens (costat Llobregat) de La Rambla a l’alçada del teatre del Liceu. Així, el trànsit serà desviat pel carrer Hospital i podran retornar a La Rambla pel carrer Unió (veure plànol). Des del 3 de maig fins el setembre.
§ S’anul·la el carril d’aparcament en el sentit ascendent (costat Besós) fins el juliol.
A partir del setembre les obres continuaran a l’interior de l’estació sense que s’afecti el trànsit.
c) Autobusos: Les línies 14, 59, 38 i 91 veuran modificat el seu recorregut. La 14 i 59 es desviaran per Via Laietana i la 38 i 91 per Ronda de Sant Antoni.
d) Accessos: Mentre durin les obres es tancaran l’accés que es remodela a l’alçada del Teatre del Liceu, per la qual cosa s’accedirà al metro per la boca a l’alçada del Mercat de la Boqueria.
2a fase, tall de trànsit en sentit ascendent
Les actuacions al vestíbul del costat Besós s’iniciaran a principis de l’any vinent. Aquestes obres obligaran tallar en aquest cas el trànsit ascendent de La Rambla. Aquesta afectació es preveu que duri uns 4 mesos i serà detallada oportunament.
Pla d’accessibilitat
L’adequació d’estacions per a l’accés de persones amb mobilitat reduïda a la xarxa de Metro és una de les prioritats del Govern català. Amb aquesta iniciativa, la Generalitat referma el seu compromís d’adaptar tota la xarxa de metro i de FGC abans del 31 desembre de 2006, tal com marca la Llei d’accessibilitat aprovada pel Parlament de Catalunya.
Aquest ferm compromís es plasma amb la forta inversió que suposa, que superarà els 100 MEUR. Cal tenir en compte la dificultat que comporta remodelar estacions antigues i en funcionament, una iniciativa amb la que Catalunya s’avança a altres xarxes metropolitanes com les de Nova York, Londres, París o Madrid, pel seu elevat cost i la seva complexitat tècnica.
Estat de les obres
Actualment, de les 127 estacions de Metro existents (cal recordar que algunes estacions tenen més d’un vestíbul), un 30% ja estan adaptades i la resta o tenen el projecte en redacció o bé estan a punt d’adjudicar-se o de començar les obres. Així, de les 127 estacions actuals de la xarxa de metro, 40 ja estan adaptades, 59 en obra adjudicada o començada, 22 en projecte i 6 són de nova construcció en obres de prolongació.
Les estacions que es construeixen noves ja es projecten amb els accessos adaptats a persones amb Mobilitat Reduïda és el cas de les estacions de la L11, de la L2, les ampliacions de la L-3 i la L-5, i totes les estacions de la futura L9 i L10.