El sismògraf submarí (OBS: sigles en anglès de Ocean Bottom Seismometer) serà instal·lat 500 metres al sudoest de la plataforma, dins la zona de seguretat del camp Casablanca, a 140 metres de fondària. Les dades es transmetran mitjançant un cable submarí a la plataforma, des d’on seran enviades via satèl·lit al Centre de Recepció de Dades de l’Institut Cartogràfic de Catalunya per ser tractades conjuntament amb les dades rebudes de les estacions terrestres.
Procés d’instal·lació
Les operacions d’instal·lació, que es realitzaran al llarg d’aquesta setmana, s’inicien avui al port comercial de Sant Carles de la Ràpita, on es prepararà el material a bord del vaixell Boluda Abrego, des del qual s’han de realitzar les maniobres. Des de Sant Carles, el vaixell navegarà fins al camp Casablanca on es procedirà a la instal·lació de l’OBS.
Per tal que el sismòmetre funcioni correctament, cal que quedi ben enterrat al fons del mar. Així doncs, es farà un clot al llit marí amb una mànega d’aigua a pressió i a continuació s’hi introduirà l’OBS, llastrat per un sac de sorra situat a la part superior. Per controlar el bon funcionament de l’operació, un robot submarí en prendrà imatges que es podran visualitzar des del vaixell. A més, es farà una anàlisi ininterrompuda del senyal emès per l’OBS.
Un cop enterrat el sensor, el vaixell navegarà fins a la plataforma tot deixant anar al mar els cables adequadament llastrats, de manera que també quedin soterrats. Allà es faran les connexions necessàries als equips prèviament instal·lats per emmagatzemar les dades sísmiques. Al llarg dels dies següents, es fixarà la part més propera del cablejat submarí a l’estructura subaquàtica de la plataforma per tal de reduir el soroll del senyal.
En una segona fase del projecte, està previst que comenci l’emissió de les dades via satèl·lit. Així arribaran al centre de recepció de dades sísmiques tal i com ho fan les de la resta d’estacions de la Xarxa Sísmica de Catalunya. Aquest projecte el porten a terme l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i l’Observatori de l’Ebre, amb la col·laboració de Repsol Investigaciones Petrolíferas, i està finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia i l’ICC.
Xarxa d’estacions sismològiques de Catalunya
Aquesta nova estació forma part del programa d’ampliació de la xarxa d’estacions sismològiques de Catalunya que està duent a terme el govern de la Generalitat per modernitzar i completar el sistema d’observació i prevenció dels efectes de l’activitat sísmica del país.
En aquest sentit, enguany s’ha impulsat la instal·lació de 7 noves estacions sismològiques a Catalunya. Amb aquestes estacions, que suposen la inversió d’uns 700.000 euros, es doblarà el nombre de punts d’observació de la xarxa actual. El Govern ja estudia seguir ampliant aquesta xarxa i modernitzar els seus equipaments en els propers anys.
Preveure, detectar i informar
La funció principal d’aquesta xarxa d’observació sísmica és – amb l’obtenció de dades ràpides, precises i fiables - la transmissió d’informació a Protecció Civil, a la resta d’administracions i a la ciutadania. En el marc del Pla d’Emergències Sísmiques de Catalunya, en el cas d’un sisme es transmet informació pràcticament en temps real als responsables de gestió d’emergències. Aquest sistema de teleavís a través de missatges SMS, es complementa amb la transmissió d’informació a administracions i mitjans de comunicació per Megafax i amb la generació d’escenaris hipotètics de danys.