El Pla analitzarà la situació actual, la demanda prevista i el futur funcionament de la xarxa de mercaderies ferroviàries a l’àrea d’influencia del Port de Tarragona i la seva connexió amb la Península i la resta d’Europa. D’altra banda, el Pla definirà les actuacions que caldrà planificar per assegurar una òptima funcionalitat d’aquesta xarxa al Camp de Tarragona.
Segons el conveni que s’ha formalitzat, el Port de Tarragona encarregarà els treballs necessaris per a la redacció d’aquest pla director, dels quals el DPTOP finançarà fins al 50% i aportarà uns 30.000 euros. El Port de Tarragona sufragarà la resta.
Transformació de la xarxa ferroviàriaEn els pròxims anys, la xarxa ferroviària del Camp de Tarragona viurà una gran transformació, amb la nova línia d’ample internacional Madrid-Barcelona-frontera francesa, la finalització del corredor mediterani amb la connexió amb la nova línia Barcelona-Madrid i la integració del ferrocarril al front litoral de Tarragona. D’aquesta manera, el pla haurà de plantejar una proposta de connexió ferroviària amb ample europeu entre el Port i la frontera francesa.
En aquest sentit, el DPTOP considera necessari analitzar com seran els fluxos de mercaderies ferroviàries en aquest àmbit i, en especial, les connexions amb el Port de Tarragona. Paral·lelament, el Port de Tarragona pretén, amb l’objectiu d’oferir un transport multimodal que complementi el transport marítim de cabotatge, potenciar la intermodalitat amb el ferrocarril.
Així, és convenient que el Port es doti d’una planificació ferroviària pròpia que permeti conèixer quina xarxa ferroviària interna requerirà, quins seran els seus accessos, i, sobretot, com s’haurà de connectar amb la nova xarxa d’ample europeu.