La tercera edició del curs “L’acolliment lingüístic. eines per a l’aprenentatge” s’inicia dijous amb la participació del dr. Tilbert D. Stegmann
Les cinc sessions previstes tracten de la llengua com a element integrador de la població nouvinguda
El proper dijous, dia 21 d’abril, s’inicia la tercera edició del curs “L’acolliment lingüístic. Eines per a l’aprenentatge”, que inclou cinc sessions en les quals diferents experts exposaran els seus coneixements i les seves experiències sobre el paper de la llengua com a element integrador de la població nouvinguda.
Les jornades es faran de 9.30 a 13.30 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, els dies 21 d’abril, 27 de maig, 17 de juny, 7 d’octubre i 4 de novembre.
L’”Acolliment Lingüístic” és un curs adreçat a tota mena de professionals que treballen amb col•lectius de nova immigració, amb periodicitat bianual, que enguany arriba a la seva tercera edició. El curs està organitzat per la Secretaria de Política Lingüística, el Departament de Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual de la UdL i la Xarxa Tècnica de Política Lingüística a Lleida. Aquest cop, per primera vegada, les sessions del curs es reparteixen al llarg de l’any, de manera que els destinataris es poden inscriure gratuïtament a les que els interesen, de forma separada. (s’adjunta el tríptic amb la programació completa i amb tota la informació necessària).
El prestigiós lingüista Tilbert D. Stegmann inaugura el curs
L’encarregat de fer dijous la primera intervenció del curs serà el Dr. Tilbert D. Stegmann, profesor de la Johann Wolfgang Goethe Universität Francfurt am Main, que presentarà el seu mètode EuroComRom per a l’adquisició d’habilitat comunicativa en totes les llengües romàniques
EuroComRom és una estratègia d’aprenentatge que busca fer fàcil l’accés al plurilingüisme pel que fa a les diferents llengües romàniques, d’una banda, sense incrementar l’esforç de l’aprenentatge i, d’una altra, posant l’accent en la competència comunicativa bàsica que una persona necessita en las seves activitats normals.
D’acord amb aquests principis, EuroComRom parteix de tot el que l’aprenent ja sap, encara que ignori que ho sap, per, mitjançant set “sedassos” arribar a la competència comunicativa en diferents llengües romàniques.
NOTA
Els mitjans de comunicació interessats en poder fer alguna entrevista al Dr. Tibert D. Stegmann heu de posar-vos en contacte en el transcurs de demà dimecres amb Juanjo Ardanuy, tècnic de la Secretaria de Política Lingüística a Lleida, a través del número de telèfon 973 – 03 04 99.
Dades biogràfiques del Dr. Tibert D. Stegmann
Tibert D. Stegmann va néixer l’avinguda del Tibidabo de Barcelona, l’any 1941, en el si d’una família de pare i mare alemanys. El pare fou director del Col•legi Alemany (»Deutsche Schule«) de Barcelona del 1939 al 1951. Va tenir una infantesa bilingüe alemanya-castellana. Començà a aprendre l’anglès amb 7 anys i el francès amb 10. L’any 1951 es trasllada amb la família a Alemanya, sense haver pres coneixement del fet català ni de la llengua catalana.
Serà entre 1969 i 1970, a partir d’unes investigacions a la Biblioteca de Catalunya, que prendrà consciència de la realitat catalana i n’aprendrà l’idioma. El 1970 ja va participar en el Col•loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes d’Amsterdam. A partir d’aquí, un enorme treball de divulgació de la nostra llengua i literatura, en tota mena de fòrums, i molt especialment a través de les seves activitats a les universitats de Berlín i de Franckfurt.
El Dr. Stegmann és, segurament, la persona que més ha fet per acostar la llengua i la literatura catalanes al públic alemany, ja sigui a través de traduccions, de conferències o, sobretot, per la presència del català en la seva metodologia EuroComRom que presentarà a Lleida com una proposta per facilitar el primer pas cap al català, especialment per part de persones que ja coneixen alguna llengua romànica (francès, portuguès, espanyol...) i que prenen contacte amb la nostra llengua per primer cop.
RECORDEM
Acte: Inici de la 3a. edició del curs “L’acolliment lingüístic. Eines per a l’aprenentatge”.
Dia: Dijous, 21 d’abril de 2005
Hora: 09.30 hores
Lloc: Aula Magna de la Facultat de Medicina de la UdL (Avda. Rovira Roure, 44. Lleida).
19 d’abril de 2005