El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Miquel Pueyo, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i president del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNL), Ferran Mascarell, han presentat avui la campanya d’acolliment lingüístic Barcelona t’ensenya el català.

Aquesta campanya, promoguda conjuntament per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, té com a principal objectiu afavorir la integració de la població nouvinguda mitjançant un pla d’actuació que ampliarà l’oferta de cursos bàsics d’acolliment lingüístic adreçats a les persones recentment arribades a la ciutat.

L’aprenentatge de català per part de les persones nouvingudes a Catalunya facilita el seu arrelament en tots els aspectes de la vida. Dintre de les qüestions importants i urgents que han de resoldre, la llengua serà el vehicle de comunicació i de coneixement de l’entorn que els possibilitarà viure, treballar i relacionar-se adequadament. No és, per tant, un tema únicament lingüístic; és un tema de cohesió social, de present i de futur.

El pla d’acolliment lingüístic s’iniciarà al setembre de 2005 tindrà continuïtat els anys 2006 i 2007 i comprendrà, entre d’altres, les actuacions següents: 

La creació d’ un nou punt d’atenció al públic en un lloc cèntric de la ciutat

Situat a la plaça de Catalunya núm 9, 2n, 1a, des d’on s’atendran, personalment i per telèfon, de 9 del matí a 8 del vespre (902 075 060) les sol•licituds d’inscripcions als cursos, i on també hi haurà tres aules on s’impartiran cursos permanentment.

L’ampliació de l’oferta dels cursos de català al CNL de Barcelona en un 40%

Aquest increment respecte al mateix període de l’any passat permetrà atendre la totalitat de la demanda de cursos i arribar a una oferta de places que s’acosti al 50% de les persones que anualment s’empadronen a la ciutat.

Les inscripcions als cursos es mantindran obertes durant tot l’any, i mensualment començaran cursos a tots els barris amb modalitats diferents que s’ajustin a les diverses necessitats dels alumnes.

La renovació dels cursos (continguts, materials i metodologia)

Enguany es parteix d’un material de nova creació que vol apropar les persones nouvingudes a la realitat lingüística i cultural de la ciutat on han vingut a viure. Mentre aprenen català s’acosten a la seva realitat més propera, aquella que els serà de més utilitat: informació sobre els transports municipals, sobre la sanitat, sobre els mercats, sobre els costums... Per a l’elaboració de la programació i la distribució dels continguts, s’han seguit les recomanacions del document Marc europeu comú de referència per a les llengües i del programa de Català inicial del Consell d’Europa, editats per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Aquest Pla serà possible gràcies a les aportacions econòmiques de les dues institucions: la Generalitat de Catalunya, que es farà càrrec de les despeses de personal i de funcionament, i l’Ajuntament de Barcelona, que es farà càrrec de les de lloguer del local. A més, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona del CPNL assumirà la direcció, la gestió i la posada en funcionament d’aquest Pla.

 La dotació econòmica d’aquest projecte, per al darrer quadrimestre del 2005, és de prop de 640.000 €, 600.000 dels quals corresponen a la Generalitat de Catalunya i 40.000 a l’Ajuntament de Barcelona.

El pla d’acolliment lingüístic a la ciutat de Barcelona s’emmarca en el Pla d’Acció 2005-2006 de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, un dels objectius essencials del qual és doblar el nombre d’alumnes d’origen estranger que assisteixen a cursos de català a tot Catalunya.

9 de setembre de 2005