‘Dóna corda al català’ ha estat rebuda molt positivament pels catalanoparlants, els no catalanoparlants i els nous ciutadans
El secretari de Política Lingüística ha presentat a la Comissió de Política Cultural del Parlament la valoració del resultat de la campanya
La campanya Dóna corda al català ha estat rebuda positivament per part dels tres públics objectius als quals anava dirigida: els catalanoparlants, que li han dedicat un 78 per cent de comentaris positius; no catalanoparlants habituals, amb 68 % de comentaris positius; i immigrants o nous ciutadans, amb un 59 %. Aquesta ha estat una campanya altament efectiva, per sobre de la mitjana de referència positiva que se situa en el 60 %, i també ha estat una de les campanyes institucionals més ben valorades.
Són algunes de les principals conclusions de l’estudi d’impacte de la campanya publicitària Dóna corda al català, que ha presentat avui, 1 de juny, el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, al Parlament. Miquel Pueyo ha comparegut aquest matí davant de la Comissió parlamentària de Política Cultural, per tal de valorar el resultat de la campanya. El secretari n’ha fet una avaluació i ha assenyalat les perspectives de futur.
L’eslògan, la cançó i la mascota, referents populars
Fins ara, la campanya ha estat centrada en la part més conceptual i publicitària, de difusió de la imatge i les idees. Els objectius marcats s’han assolit, i l’eslògan, la cançó i la mascota s’han incorporat amb èxit a l’imaginari col•lectiu de gran part de la població. S’ha dut al carrer la qüestió de l’ús del català d’una manera popular, fresca, i moderna. El discurs ha estat assequible i molt innovador en l’àmbit de la comunicació institucional.
S’ha aconseguit, en aquest sentit, crear un personatge molt popular, la Queta i, alhora, aglutinar sota una mateixa imatge iniciatives diverses que han posat en marxa tant les administracions com la societat civil catalana. Igualment, la campanya ha estat un esdeveniment molt notable als mitjans de comunicació.
L’objectiu fonamental de la campanya és fomentar l’ús efectiu de la llengua catalana, mentre que n’hi ha d’altres de secundaris, destinats a potenciar els valors que vinculen la llengua amb la vida quotidiana, els valors de concòrdia i identificació amb el país, vincular joves i adolescents a la llengua catalana, i estimular els nous ciutadans a aprendre i parlar el català.
Un pas endavant en la reflexió social sobre l’ús de les llengües
La intenció de Dóna corda al català ha estat, des del primer moment, anar més enllà d’una campanya publicitària. La primera etapa era imprescindible, però ha estat concebuda sobretot com una plataforma que ha d’afavorir una reflexió social posterior. Una reflexió sobre l’ús de les llengües a Catalunya, a partir de l’espai d’ús preferent que ha de tenir el català com a llengua pròpia.
Ara cal avançar en la direcció de generar, i fixar, un discurs que una àmplia majoria social pugui compartir. Els esforços des d’ara s’han de centrar a realitzar un treball conjunt amb el sector educatiu, la joventut, l’esport, el lleure, els mitjans de comunicació i l’entorn socioeconòmic. La finalitat d’aquest treball ha de ser avançar en la sensibilització ciutadana i afavorir la creació d’opinió i de debat social sobre la situació de la llengua catalana i dels usos lingüístics en l’actual context, que és multilingüe.
Més de 100 activitats en més de 50 municipis
Des del 24 de gener, que arrencava la campanya, s’han fet més de 100 activitats a més de 50 municipis de tot el territori de Catalunya. Dóna corda al català ha estat present en actes institucionals, fires, actes universitaris, esdeveniments esportius, amb el suport dels clubs, i diades festives, com ara Sant Jordi. En algunes d’aquestes ocasions especials, s’han fet adaptacions de la Queta.
1 de juny de 2005
Carles Marquès
Responsable de premsa
Secretaria de Política Lingüística
carles.marques@gencat.net
Telèfon 934024940