Aquesta tarda s’ha celebrat al Centre d’Estudis Internacionals l’acte de cloenda del II Curs d’Orientació professional en organitzacions internacionals, organitzat pel Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació.

La clausura ha comptat amb les intervencions de Manuel Montobbio, ambaixador en missió especial del Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació; la secretària de Relacions Internacionals, Margarita Obiols, el secretari general del Departament de Governació i Administracions Públiques, Ramon Canal; Núria Bedós, adjunta de la Direcció de Relacions Internacionals de l’ajuntament de Barcelona i Antoni Millet, Director del Centre d’Estudis Internacionals.

El curs clausurat avui s’emmarca en el seguit d’actuacions endegades per la Unitat de Funcionaris Internacionals del Ministeri d’Assumptes Exteriors amb l’objectiu de promoure la presència d’espanyols en organismes internacionals. Tal i com ha explicat al Secretària de Relacions Internacionals en la seva intervenció, la iniciativa del ministeri coincidia plenament amb els objectius del govern català i la Secretaria de Relacions Internacionals va negociar directament amb el ministeri la possibilitat que aquest projecte es realitzés a Catalunya. Així mateix ha agraït la tasca realitzada per l’ambaixador Manuel Montobbio i ha felicitat la iniciativa descentralitzadora del MAEC per realitzar aquest curs també a Barcelona.

Margaria Obiols ha recordat que “els espanyols i catalans que estan ocupant llocs de treball en organismes internacionals a data d’avui són del tot insuficients, vista la posició relativa que ocupa el nostre país en l’escenari internacional”, les xifres –ha dit- no corresponen a les que s’esperaria d’un país del tamany i nivell de contribució als diversos organismes internacionals d’una potència mitjana com és Espanya i, per extensió, Catalunya.

Obiols ha manifestat que “cal aconseguir un major nombre de professionals que treballin en organismes internacionals, que apuntalin la xarxa de contactes que ja tenim i que desenvolupin una capacitat d’influència i negociació suficients” En aquest context, resulta necessari i vital promocionar la carrera internacional dels ciutadans que tinguin aquesta vocació internacional i ha subratllat que Catalunya sempre s’ha distingit per una clara vocació internacional, tant de la seva ciutadania com de les seves institucions.

La realització del curs, impulsat per la Secretaria d’Estat d’Assumptes Exteriors i per a Iberoamèrica, ha estat coordinada, en la seva edició catalana, per la Secretaria de Relacions Internacionals i ha comptat amb la col•laboració del Centre d’Estudis Internacionals i l’Escola d’Administració Pública, amb patrocini de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. La coordinació interdepartamental impulsada des de la Secretaria de Relacions Internacionals per potenciar la presència catalana als organismes internacionals ja ha desencadenat iniciatives, com el programa de beques per a catalans que han estat seleccionats per fer pràctiques en organitzacions internacionals que ha convocat el Departament de Governació i Administracions Públiques, i que compta, per al 2005, amb un pressupost total de 100.000 euros.