El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha valorat positivament la creació del Fons Europeu d’Ajustament a la Globalització que, segons la proposta de la Comissió Europea, preveu disposar d’una dotació de 500 milions d’euros a l’any per ajudar els treballadors i treballadores dels sectors que pateixen més els efectes de la globalització. Rañé ha recordat que “des que vam assumir la responsabilitat del Govern a Catalunya, vam manifestar que trobavem positiu que la Unió Europea incorporés un fons per atendre aquests sectors”, que pateixen la competència internacional “fruit de la globalització i del procés de transformació industrial” que vivim a Europa. “Ho vam dir fa dos anys i ho reiterem ara”, ha comentat Rañé.

Josep Maria Rañé, en una roda de premsa conjunta celebrada avui a Brusel·les amb el Ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, ha explicat que el disseny, que està plantejant la Comissió, per aquest Fons Europeu d’Ajustament a la Globalització, “podrà ser útil no d’una forma generalitzada, però sí de forma específica per atendre realitats concretes en sectors, comarques i empreses”, que pateixen els efectes del procés de globalització. “És un exemple de com abordar la transformació del teixit industrial sense oblidar els efectes sobre els treballadors i treballadores”, ha significat Rañé.

Respecte a la situació a Catalunya, el Conseller de Treball i Indústria ha explicat que “estem vivim algunes situacions molt concretes que ens hauran de permetre poder accedir a aquestes ajudes europees”. Segons que ha manifestat Rañé, “el que un voldria és no tenir que fer-ne ús mai” però en tot cas l’element positiu “és que existeixin aquests fons per si dissortadament hem d’atendre aquelles persones que perdin la feina fruit de la globalització”.

El Conseller Rañé i el Ministre Caldera han intervingut, avui divendres, al Consell de Ministres d’Ocupació, Política Social, Salut i Consumidors de la Unió Europea (EPSSCO). Durant la seva intervenció, Rañé ha apostat per la territorialització de l’Estratègia de Lisboa “per aconseguir que Europa tingui més llocs de treball, i que aquests siguin de més qualitat”. Així es mantindrà “la nostra competitivitat d’acord amb un model de creixement econòmic sostenible, amb major cohesió social i un adequat equilibri territorial”.

Durant aquesta intervenció, Rañé ha insistit en la “predisposició de les administracions regionals a participar proactivament en aquesta suma d’esforços, aportant la nostra experiència i capacitat d’actuació”. “També cal aplicar el principi de subsidiarietat, descentralitzant les decisions, acostant-les a les persones i fent efectiva aquesta suma d’esforços”. En aquest sentit, el Conseller de Treball i Indústria ha manifestat que “les Comunitats Autònomes espanyoles estem plenament d’acord en la necessitat d’un nou impuls per arribar als objectius de l’Estratègia de Lisboa”.

“Hem de romandre fidels a la idea que Europa ha de ser una economia basada en el coneixement, competitiva, creadora d’ocupació i caracteritzada pel creixement i la cohesió social”, ha comentat Rañé. Per aconseguir aquests objectius “és imprescindible la implicació de tots els agents: administracions, agents socials, empreses, treballadors, i en general de tots els ciutadans”.

Aquesta ha estat la primera intervenció en català feta per un conseller del Govern de la Generalitat davant d’un ministre del Govern de l’Estat en un Consell de Ministres de la Unió Europea. El Govern de la Generalitat ostenta, durant el primer semestre de 2006, la representació de les Comunitats Autònomes de l’Estat en els consells de la Unió Europea dels àmbits de cultura, joventut, ocupació, afers socials i dones, i protecció dels consumidors, en el marc dels acords que obren la participació de les Comunitats Autònomes a les institucions europees.

Divendres, 10 de març de 2006