El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, i el secretari general de l'Esport, Manuel Ibern, han presentat avui l'Observatori Català de l'Esport, un organisme que oferirà a les institucions vinculades amb l'esport de Catalunya una visió global del fenomen esportiu per tal que puguin aplicar les mesures necessàries en els seus àmbits de competència.

A l’acte, que ha tingut lloc a les instal•lacions de l’INEFC, també han assistit el director de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), Andreu Camps, i les directores de l’Observatori Català de l’Esport, Núria Puig i Susana Montserrat.

 L’Observatori Català de l’Esport és un instrument a l’abast dels agents socials públics i privats que intervenen en l’àmbit de l’esport a Catalunya per tal d’oferir-los les dades de caire multidisciplinar que els permeti fer un seguiment acurat de l’evolució del fenomen esportiu a Catalunya.

Amb aquestes dades, els agents socials podran prendre les decisions estratègiques més adequades a la informació obtinguda i a les seves necessitats. L’objectiu de l’Observatori és facilitar dades en cinc dimensions transversals, en sintonia amb les línies mestres marcades pel programa de govern.

Es tracta dels àmbits referits a la pràctica esportiva, les qüestions més organitzatives i a l’entorn de l’associacionisme, la dimensió econòmica i les infraestructures, el sector ocupacional que afecta les persones que treballen vinculades a l’esport i, finalment, la projecció estatal i internacional de l’esport català.

L’Observatori Català de l’Esport, una iniciativa de la Generalitat, estarà adscrit orgànicament a l’INEFC, en virtut d'un acord de col•laboració entre el Consell Català de l’Esport i el propi INEFC. Un comitè de direcció, que recau en el Consell Rector de l’INEFC, s’encarregarà d’organitzar i orientar els treballs a través de diversos equips de coordinadors, experts i institucions col•laboradores.

Els treballs de camp de l’Observatori s’iniciaran el proper mes d’octubre i està previst que es puguin tenir els primers resultats de l’anàlisi el febrer de 2007. Aquests resultats, que de moment seran parcials, permetran tenir una primera visió global del fenomen esportiu a Catalunya. Les dades anuals completes es faran públiques el juliol de 2007.

El lloc web de l’Observatori Català de l’Esport és http://www.observatoridelesport.net, que estarà en període de demostració fins el gener de 2007. A partir de la data esmentada tindrà lloc la seva activació definitiva.