El Secretari d'Afers Exteriors, Albert Royo i Mariné, i el Sots-Director General de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), Tesfai Tecle, signaran dilluns a Roma un acord per a treballar conjuntament en quatre projectes per la lluita contra la fam i la pobresa al món. La Generalitat ha decidit destinar-hi més d'1 milió d'euros, en el marc de l'acord signat el passat setembre.

La Generalitat i la FAO posaran en marxa quatre projectes en països prioritaris i preferents de la cooperació catalana: Guatemala, Nicaragua, Etiòpia i Burkina Faso. A Guatemala, es dona suport a la formació de grups i organitzacions de desenvolupament local, amb un import total de 554.605 euros, dels quals enguany es comprometen 212.800. A Nicaragua, es millorarà la seguretat alimentària nutricional de les comunitats indígenes de Sant Carlos i Wiwinak del municipi de Waspam, amb un import global de 227.272 euros, dels quals 126.672 seran per aquest any. A Burkina Faso, s’endegarà un projecte de gestió de l’aigua per a la intensificació agrícola, amb un import total de 117.424 euros. A Etiòpia es treballarà en la diversificació de cultius i desenvolupament del mercat agrícola, per un import de 125.000 euros.

L’acord, el primer d’aquest tipus que signa la FAO amb un organisme subestatal, preveu que el Govern català en projectes de cooperació tècnica en els sectors agropecuari, pesquer i forestal destinat a millorar la seguretat alimentària i les condicions de vida de la població rural. A més dels projectes conjunts, la FAO i el Govern Català organitzaran iniciatives destinades a sensibilitzar a l’opinió pública en les qüestions de la inseguretat alimentària i la lluita contra la pobresa.

El Govern català té la seguretat i la sobirania alimentàries com un camp prioritari: la fam és la manifestació més extrema de la pobresa i el Govern se suma al segon dels Objectius del Mil·lenni, que pretén reduir a la meitat el nombre de persones que passen gana al món al 2015. La FAO treballa des de 1945 amb el mandat d’elevar els nivells de nutrició, augmentar la productivitat agrícola i promoure el desenvolupament de les zones rurals, on resideix al voltant del 70 per cent de la població mundial desafavorida.

 Barcelona, 15 de març de 2007