Una delegació de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha estat al Líban del 13 al 20 de novembre per visitar les zones més afectades pel conflicte de l'estiu passat amb Israel. Tres mesos després del cessament d'hostilitats, l'ACCD constata que el procés de rehabilitació del Líban ja ha començat i es compromet a engegar intervencions de recuperació econòmica de la població i de rehabilitació d'estructures comunitàries amb ONG locals i organismes internacionals presents a la zona.

L’ACCD centrarà les properes intervencions al Líban en el camp de la recuperació econòmica i la recuperació de capacitat productiva i adquisitiva de grups de població i famílies vulnerables de regions afectades pel conflicte. A més, es faran intervencions de rehabilitació d’estructures comunitàries, com ara mercats i estructures relacionades amb l’agricultura i productives.

Totes aquestes actuacions tenen com a objectiu participar en el procés de rehabilitació del Líban perquè les famílies puguin recuperar l’accés a mecanismes de producció i serveis bàsics, tot reforçant-ne el teixit social. Aquestes intervencions s’executaran a través d’ONG libaneses i organismes internacionals presents a la zona.

La dotació prevista de la cooperació catalana per a aquest procés inicial de rehabilitació serà de mig milió d’euros, quantitat que l’ACCD ja va comprometre a finals del mes d’agost, amb motiu de la conferència de donants pel Líban celebrada a Estocolm.

La delegació catalana, encapçalada pel director de l’ACCD en funcions, Àlex Masllorens, ha visitat camps de refugiats, els barris i rodalies de Beirut més afectats pels bombardejos israelians i també, al sud del país, les poblacions de Nabatieh i Marjayoun. A més, s’ha reunit amb actors civils i de cooperació a la zona, com l’ONG libanesa Secours Populaire Libanais (SPL) i el PNUD, i amb ministres del Govern libanès responsables de la reconstrucció del país.