El Departament de Treball i Indústria —a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)— ha posat en marxa aquest mes de setembre la tercera oficina del Servei d’Intermediació Laboral en Origen (SILO) a Bogotà, Colòmbia, amb l’objectiu d’assessorar els empresaris catalans que vulguin contractar treballadors estrangers procedents de l’Amèrica Llatina, segons ha anunciat avui el Secretari General del Departament, Ciriaco Hidalgo. Aquesta nova oficina es suma a les que ja funcionen a Varsòvia —per l’Europa de l’Est— i Tànger —pel Nord d’Àfrica— des dels anys 2004 i 2005, respectivament.
Hidalgo ha realitzat l’ anunci aquest matí durant la inauguració de la jornada sobre el Servei d’Intermediació Laboral en Origen (SILO) organitzada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), on han participat prop de 200 persones, la majoria empresaris, però també representants d’altres administracions i els agents socials.
Aquesta nova oficina desenvoluparà les funcions d’informació i assessorament a les empreses catalanes interessades en contractar treballadors i treballadores a Amèrica Llatina —especialment a Colòmbia i la seva àrea d’influència immediata—. També col·laborarà en els processos de preselecció i selecció de persones per treballar a Catalunya. El funcionament de l’oficina contribuirà a una millor distribució dels fluxes migratoris cap al nostre país.
Coordinació institucional
Durant la inauguració de la jornada, Ciriaco Hidalgo ha explicat que “la contractació en origen ha de ser la peça clau per a un porcés ordenat i digne de la immigració a Catalunya, basat en la cooperació, la coordinació i la corresponsabilitat entre les diferents administracions”, ja sigui la catalana, l’administració central o les dels països d’origen.
El Secretari General del Departament de Treball i Indústria ha destacat la importància d’avançar cap a un “model sostenible d’immigració” i, concretament, cap a “l’establiment d’un model de contractación en origen, tal i com ja es preveu a l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana” signat el 16 de febrer de 2005 pel Govern català, sindicats i patronals. Amb aquesta nova oficina, es fa compliment del compromís recollit a l’Acord Estratègic d’establir tres “antenes” del Servei d’Intermediació Laboral en Origen a l’Europa de l’Est, el Nord d’Àfrica i a l’Amèrica Llatina.
Hidalgo també ha recordat que el nou Estatut de Catalunya preveu noves competències en matèria migratòria per la Generalitat que seran “essencials per millorar el nostre mercat laboral”, i que “en els propers mesos caldrà concretar” a partir de “les converses que ja s’han iniciat amb el Ministeri de Treball i Afers Socials”. Finalment, ha assenyalat que “ja són 431.742 les persones immigrants que treballen a Catalunya, i representen el 12,8% de la població activa”.
A la jornada, celebrada a l’Auditori Winterthur de Barcelona, també ha participat la directora general d’Immigració del Govern espanyol, Marta Rodríguez-Tarduchy, el representant del Ministeri de Treball a l’Ambaixada del Marroc, Eduardo Martin-Toval, el Subdelegat del Govern a Barcelona, Eduard Planells, i el director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Francesc Castellana. La Secretària per a la Immigració de la Generalitat, Consol Prados, ha clausurat l’acte.
Divendres, 8 de setembre de 2006