El Departament de Treball i Indústria, a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), lidera, amb la col·laboració d’altres entitats i organismes internacionals, el projecte Transbio–Matching Transoceanic Biotech Opportunities–. Una iniciativa de col·laboració internacional única que compta amb el suport de la Comissió Europea i que permetrà el desenvolupament d’acords de transferència tecnològica en el sector de la biotecnologia d’empreses catalanes a Europa, Canadà i Estats Units.

Amb una durada de dos anys, Transbio té un pressupost total de 1.113.750 euros, dels quals un 75%és finançat per la Unió Europea mentre que la resta d’entitats aporten el 25% restant. S’evidencia així la ferma aposta de l’entitat en el projecte per millorar l’oferta tecnològica catalana i la seva projecció internacional.

Transbio reuneix 6 participants europeus: Catalunya, Suècia, Àustria, Bèlgica, Regne Unit i Alemanya als quals s’han d’afegir Quebec (Canadà) i Massachusetts (Estats Units) i té com a objectiu principal estimular la competitivitat de les empreses participants en el projecte mitjançant la creació d’acords i ofertes tecnològiques conjuntes per al mercat europeu, canadenc i d’Estats Units.

El projecte Transbio, que començarà a finals d’aquest mes fins l’abril de 2008, permetrà el desenvolupament d’acords de transferència tecnològica en el sector de la biotecnologia entre empreses del Canadà i dels Estats Units i empreses, grups de recerca i universitats d’Europa, impulsant la cooperació i la col·laboració entre empreses de biotecnologia europees, canadenques i d’Estats Units per afavorir així les oportunitats de desenvolupament econòmic i la cohesió del mercat biotecnològic global.

Avui, el conseller Rañé i el ministre de Desenvolupament Econòmic, Innovació i Exportacions del Govern del Quebec, Raymond Bachand, han presentat conjuntament en roda de premsa el projecte TRANSBIO a Le Cercle de la Garnison de Quebec (Canadà). El conseller ha explicat durant la seva intervenció que “és la primera vegada que la UE subvenciona un projecte que es desenvoluparà no tan sols a Europa sinó fora del seu àmbit com és Canadà i Estats Units” i ha assenyalat la importància de la iniciativa ja que “les empreses catalanes podran participar i desenvolupar conjuntament amb empreses del Canadà, EE.UU, Bèlgica, Regne Unit, Alemanya, Àustria i Suècia projectes comuns en l’àmbit de la biotecnologia”.

En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya “hi ha tot un seguit d’empreses que estan apareixent amb molta força i que donen servei i que treballen per la millora de la qualitat d’aspectes com la medicina, l’alimentació, la farmàcia i l’estètica” i que des d’aquesta perspectiva sembla evident que “poder participar amb empreses de primer ordre i fer-ho no tan sols en l’àmbit europeu sinó internacional és un avenç important que el CIDEM ha liderat aconseguint que la UE doni suport a aquest projecte amb més d’1 milió d’euros”.

Catalunya lidera i coordina el projecte TRANSBIO

El Departament de Treball i Indústria és l’impulsor del projecte Transbio arreu del món. Aquesta iniciativa de col·laboració internacional és la primera vegada que es duu a terme i ha estat proposada, dissenyada i presentada a la Comissió Europea pel CIDEM. Això ha possibilitat que un cop aprovat el projecte per la Comissió Europea, aquesta hagi decidit que Catalunya lideri i coordini el projecte a través del CIDEM.

El CIDEM gestiona l’IRC Catalonia –Innovation Relay Center- un centre d’enllaç per la innovació que treballa per facilitar la innovació tecnològica de les empreses catalanes i ofereix serveis adreçats a posar en contacte l’oferta i la demanda tecnològica entre Catalunya i Europa, així com serveis de suport a les empreses catalanes durant el procés de negociació.

La biotecnologia és un sector de gran creixement a Catalunya i prioritari pel govern de la Generalitat. Segons Genoma España –fundació de la que forma part el CIDEM- en total hi ha 515 empreses relacionades amb el sector a l’estat espanyol. Catalunya compta actualment amb 138 empreses, que desenvolupen algun tipus d’activitat relacionada amb la biotecnologia i que s’estima que ocupen a 7.000 persones, de les quals un 80% són pimes. Per la seva banda, al Canadà hi ha 490, de les quals 150 són al Quebec amb 3.000 treballadors.

La promoció de la transferència de tecnologia i coneixement en el sector de la biotecnologia supera actualment les fronteres del mercat català i europeu. La manca d’instruments de cooperació internacional en el sector de la biotecnologia fa que l’accés i l’intercanvi de coneixements reals entre empreses i centres de recerca entre Europa i el mercat nord americà i canadenc sigui molt limitat. Per intentar pal·liar aquesta situació, el CIDEM conscient de la necessitat de capacitats innovadores requerides pel sector biotecnològic va dissenyar el projecte Transbio com una proposta de suport a les empreses per augmentar la seva competitivitat i entrar al mercat biotecnològic canadenc i estadounidenc.

Impacte del projecte Transbio a Catalunya

La nova iniciativa que impulsa el Departament de Treball i Indústria, a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), permetrà que l’oferta tecnològica de les empreses catalanes que hi participin sigui promocionada al Canadà i a EE.UU gràcies al desenvolupament d’acords de col·laboració.

Es calcula que una cinquantena d’entitats catalanes seran avaluades per entrar a formar part del catàleg tecnològic excel·lent a Catalunya que facilitarà la seva promoció entre les regions líders del sector biotecnològic a Europa, com són Flanders, Bavaria, Escòcia, Àustria i Suècia.

A més a més, empreses catalanes participaran en un acte de transferència tecnològica a Estats Units i es desenvoluparà una selecció de l’oferta tecnològica europea més competitiva que serà llençada al mercat d’Estats Units i Canadà.

 També, s’establirà un flux constant de treball amb les regions participants tant a nivell europeu com d’Estats Units i Canadà. El projecte Transbio està desenvolupat pel departament de Transferència Tecnològica del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), el qual té com a un dels seus objectius principals el disseny, la coordinació i la gestió d’un model de transferència tecnològica a Catalunya, així com fomentar la integració dels coneixements científics i la tecnologia empresarial per tal de potenciar la innovació tecnològica.

Dimecres, 5 d’abril de 2006