Les unitats mòbils del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) han iniciat la intermediació ‘in situ’ per a la contractació de treballadors temporers

Dos dels vehicles, que es desplacen per tot el territori, estan en servei durant tota la campanya, fins el 30 de setembre, mentre que la tercera oficina mòbil reforçarà el dispositiu en el moment més intens de la temporada, entre el 15 de juliol i el 15 d’agost

La primera de les tres oficines mòbils del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament de Treball i Indústria, que s’encarrega d’oferir la intermediació laboral ‘in situ’ per facilitar la contractació de treballadors temporers, ha iniciat avui la seva activitat a la població d’Alcarràs (Segrià). Aquest vehicle s’ha desplaçat posteriorment als municipis de Massacoreig i La Granja d’Escarp, també a les comarques de Lleida.

La incorporació d’aquestes oficines mòbils és una de les novetats de la campanya de contractació de treballadors temporers de l’any 2005. L’objectiu és facilitar, tant a treballadors com a empresaris, la més ràpida i efectiva de les respostes amb el mínim desplaçament, així com evitar les contractacions il·legals. Dues estan en funcionament durant tota la campanya, des d’avui i fins el 30 de setembre. La tercera oficina mòbil s’incorporarà a l’operatiu en el moment més intens de la temporada, entre el 15 de juliol i el 15 d’agost.

La Cap del Servei d’Intermediació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Montserrat Mirabent, ha manifestat que en aquestes oficines mòbils “l’empresari pot presentar l’oferta, nosaltres la registrem, busquem candidats, i els hi fem arribar allà on ell diu, el treballador manifesta la seva voluntat de buscar feina, recollim les dades que són importants, les bàsiques que són necessàries per cobrir les seves expectatives, l’avisem de les feines que hi hagi, i el derivem cap al lloc que l’empresari ha comunicat”.

Aquests vehícles fan rutes itinerants per les poblacions més allunyades de les Oficines de Treball de la Generalitat (OTG). La gestió de tots els processos d’intermediació es fa amb l’aplicació informàtica del Servei Públic d’Ocupació, tant en les oficines del SOC com en les dependències dels agents socials col·laboradors. Aquesta aplicació assegura la màxima transparència, control de la gestió i permet disposar d’informació estadística permanentment actualitzada.

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) destina una partida d’1.030.295 euros a la gestió de la campanya de treballadors temporers de l’any 2005, segons l’acord marc que van signar el 21 de maig passat el Departament de Treball i Indústria, els empresaris i les organitzacions sindicals més importants del sector. Es preveu que entre deu mil i quinze mil persones treballin en aquesta campanya, la majoria a les comarques de Lleida.

L’objectiu de l’acord marc és millorar el procés d’intermediació laboral, l’acolliment, la gestió dels fluxos migratoris i la presència ordenada en el territori dels temporers. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) realitza a través de les seves oficines la intermediació laboral. Les organitzacions empresarials i sindicals es comprometen a registrar les demandes dels treballadors temporers, i a gestionar les demandes i les ofertes de treball temporer per a la campanya. L’acord ha permès la contractació de 108 persones per gestionar aquesta campanya, 84 en col·laboració amb els ajuntaments i 24 amb el suport de les entitats sense ànim de lucre que hi participen.

Així les contractacions dels temporers gaudiran de totes les garanties, perquè la normativa vigent no obligava els empresaris a la redacció escrita dels contractes si tenen una durada inferior a quatre setmanes. També es facilita un allotjament si el domicili habitual del temporer es troba a més de 75 kilòmetres del lloc de treball. La jornada laboral màxima queda fixada en 50 hores setmanals. Algunes d’aquestes mesures es van incorporar a l’acord interprofessional sobre matèries concretes del sector que van signar les organitzacions empresarials i sindicals, el passat dia 13 de maig a Lleida.