Les empreses Biokit, Ficosa, Qualitex, TNT Expréss, VertiSub i la Universitat Oberta de Catalunya han estat guardonades amb el Premi a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat 2005, que atorga el Departament de Treball i Indústria (a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial, CIDEM) a aquelles empreses catalanes que, durant l’últim any, han destacat per la seva trajectòria relacionada amb la innovació i la gestió de la qualitat. Les sis guanyadores rebran el premi el proper 25 d’octubre en el marc del Fòrum de la Innovació 2005, que enguany aposta per destacar el paper de les persones com a motor de la innovació.

Més de 200 empreses de diferents sectors i dimensió s’han interessat en aquesta darrera edició dels Premis a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat. A través d’aquests guardons, el CIDEM vol crear models de referència per sensibilitzar el conjunt d’entitats catalanes sobre la necessitat de millorar la gestió de la qualitat, la innovació sistemàtica i la cerca de la diferenciació.

Com a novetat d’enguany, els dos Premis (a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat) que s’atorgaven de forma separada, s’integren en el Premi de la Generalitat de Catalunya a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat, com a expressió de la voluntat integradora de les persones en tot procés innovador que propugna el Fòrum de la Innovació 2005.

Empreses guanyadores

La companyia Biokit (Lliçà d’Amunt) està dedicada des de fa més de 30 anys a la recerca, el desenvolupament, la producció i la distribució de reactius per a diagnosi a escala mundial, com és el cas del diagnòstic molecular per l’ADN. L’empresa ha estat distingida per incorporar la innovació en tots els seus àmbits, que permetrà ampliar les instal·lacions en 7.200 m2 més i augmentar significativament el personal en els propers 4 anys.

Ficosa International (Barcelona) és proveïdor global en recerca, desenvolupament, producció i comercialització de sistemes i components per a fabricants d’automòbils d’arreu del món. La companyia integra un conglomerat d’empreses, centres tecnològics, de producció i delegacions que s’estenen a 18 països al llarg de 3 continents. Ficosa ha estat premiada pel seu nou Centre Tecnològic de recerca i desenvolupament, ubicat a Mollet del Vallès, a on hi treballen 400 persones, el 75% de les quals enginyers i/o personal qualificat. Aquest centre ha suposat un inversió de 12 milions d’euros.

Qualitat Tèxtil Personalitzada (Qualitex) és una empresa catalana del ram del tèxtil de Sabadell, que realitza tints i acabats de teixits de fibres naturals i les seves mescles per a la posterior confecció de vestits de qualitat per a les més prestigioses firmes nacionals i internacionals. Ha estat guardonada per la seva estratègia d’incorporar qualitat total i aplicació del coneixement tècnic amb la participació de les persones com a valor afegit, per fer front així a les amenaces d’aquest sector.

La companyia de transport urgent, logística i distribució de correu TNT Expréss (El Prat de Llobregat) ha estat premiada per la seva gestió basada en els processos, anàlisis de costos, millora de la productivitat i el desenvolupament de les capacitats de les persones. TNT Express té 33 centres operatius a tot l’Estat amb una capacitat de 353.106 m2, 1.600 treballadors i supera els 500 conductors que ofereixen un servei d’entrega i recollida a totes les províncies de l’Estat. El Group TNT N.V., líder del sector a Europa, té contractades més de 163.000 persones en 63 països i dona servei a més de 200 països.

Nascuda fa 16 anys, VertiSub (Ripollet) realitza obres i enginyeria de manteniment industrial i edificació, disposa de serveis de consultoria de prevenció i seguretat en treballs industrials i està especialitzada en treballs considerats de risc. Ha estat distingida pel seu caràcter emprenedor i per la cultura d’innovació que impregna totes les seves actuacions.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és un exponent i un referent internacional en l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació al servei de l’educació superior i de l’aprenentatge al llarg de la vida. En els seus 11 anys d’existència la UOC ha passat dels 200 estudiants inicials als gairebé 40.000 d’aquest curs 2005-2006. Per les seves aules virtuals hi han passat més de 100.000 estudiants. El premi reconeix aquest trajectòria marcada per la innovació del seu model educatiu i institucional, i per la seva contribució al desenvolupament de la societat del coneixement.

Barcelona, 12 d’octubre del 2005