L’ocupació s’està incrementant a Catalunya a un ritme interanual del 5,4% amb 166.693 nous afiliats des de febrer de 2004.

A hores d’ara són ja 3.274.229 les persones inscrites a la Seguretat Social. Mentre, el nombre de treballadors i treballadores en situació d’atur a Catalunya s’ha incrementat de 3.158 persones durant el passat mes de febrer, el que suposa un lleuger increment (+1,17%), respecte al mes de gener. No obstant això, la xifra interanual de persones sense feina s’ha reduit de 7.424 persones (-2,6%) respecte el febrer de 2004. A hores d’ara són 273.062 els treballadors i treballadores sense feina –156.446 dones i 116.616 homes–. Tot i això, la contractació indefinida s’ha incrementat un 23,3% en el que portem d’any i ja s’han formalitzat 70.888 nous contractes a Catalunya.

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha explicat que “un increment mensual de l’atur és sempre negatiu”, si més no si es tracta del primer en un mes de febrer dels darrers quatre anys. Castellana ha manifestat que “la finalització del tradicional període de rebaixes en el sector del comerç” ha determinat bona part de l’increment de l’atur durant el mes passat. Aquesta dada conjuntural contrasta amb la reducció de la xifra interanual, respecte al mes de febrer de l’any anterior. Una circumstància que s’ha produit “per primer cop en cinc anys” i que confirma el descens interanual de l’atur “per desè més consecutiu”.

Per gèneres, les dones han estat “les úniques afectades per l’increment de l’atur durant el passat mes de febrer” (+3.762). En el cas dels homes, el nombre de persones aturades s’ha reduït durant el mes passat (-604). En aquest sentit, Castellana ha significat que un dels objectius prioritaris del Govern és intensificar el diàleg social per “millorar la qualitat de l’ocupació i les condicions de treball” i aconseguir que el col·lectiu de dones que es troben en situació d’atur s’incorporin amb “plena igualtat de condicions” al mercat de treball remunerat.

Per edats, l’increment de l’atur al febrer ha afectat significativament el col·lectiu de persones més grans de 25 anys (+3.074) i lleugerament els més joves (+84).

Per sectors, l’augment més important ha afectat l’anomenat sector de les altres activitats (+1.476), el comerç (+835) i el col·lectiu de persones sense ocupació anterior (+483). També s’ha incrementat l’atur al tèxtil (+168) i a la metal·lúrgia (+148).

Per territoris, l’atur ha augmentat lleugerament durant el mes de febrer a totes les demarcacions catalanes, tret de les comarques de Girona, però la reducció respecte al febrer de 2004 ha estat generalitzada. Així, a les comarques de Tarragona l’atur s’ha reduït de 1.283 persones (-4,51%), respecte a la xifra del mes de febrer de l’any passat; a les comarques de Girona també s’ha reduït de 789 persones (-3,04%) i a la demarcació de Barcelona la xifra de treballadors i treballadores a l’atur ha disminuït de 5.838 persones (-2,71%). Únicament a la demarcació de Lleida són 486 més les persones aturades que fa ara un any (+4,58%).

Podeu consultar les dades de l’atur a la pàgina web del Departament de Treball i Indústria:

www.gencat.net/treballiindustria

Dijous, 2 de març de 2006