La consellera de Treball, Mar Serna, i el conseller d’Eduació, Ernest Maragall, han anunciat avui a l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat l’adopció d’un acord marc de col·laboració que permetrà que a partir del curs vinent alumnes d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Cicles Formatius rebin formació sobre prevenció de riscos laborals.

Aquesta iniciativa parteix del convenciment que, per aconseguir a llarg termini una reducció de la sinistralitat laboral, és imprescindible que els nens, nenes i joves, que seran els futurs treballadors i empresaris, interioritzin que la seguretat no és un element afegit a l’acte de treballar, una norma més que complir, sinó part essencial de l’activitat laboral.

La consellera de Treball, Mar Serna, ha subratllat avui que “la incorporació del valor de la seguretat i salut en el treball des de l’edat de la ESO és una forma adient d’invertir en el futur i de que, d’aquí a uns anys, es vegi clarament una reducció important del nombre d’accidents de treball i de malalties professionals”.

Serna ha recordat que aquesta iniciativa s’emmarca en el conjunt de noves mesures que està impulsant la Generalitat per lluitar contra la sinistralitat laboral.

Entre aquestes mesures hi ha augmentar en un 50% (de 50 a 75) el nombre de tècnics en prevenció de riscos laborals habilitats per fer tasques inspectores, oferir una línies de finançament per a les empreses que es destini a accions de formació de les persones treballadores en matèria de prevenció de riscos laborals, dotada amb 5 milions d’euros, o la posada en marxa de reducció dels accidents de treball al qual es poden acollir voluntàriament les empreses.

En aquest sentit la consellera ha posat en relleu que “la manca de prevenció pot posar en perill la nostra competitivitat, perquè una economia desenvolupada com la nostra no pot funcionar a costa de la seguretat i salut de les persones”.

Per la seva banda, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha declarat que "la millor manera de prevenir és, també, poder formar els futurs treballadors d'aquest país. I per això és cabdal que els actuals estudiants de ESO rebin aquestes classes de formació".

En opinió del conseller "aquest acord marc de col·laboració que signem Treball i Educació és la traducció en actuacions concretes d'aquesta filosofia de prevenció"

Tècnics de Treball impartiran la formació 

Aquesta formació la impartirà un equip de tècnics del Departament de Treball, que comptarà amb un autobús equipat amb una aula interactiva per permetre als alumnes de secundària conèixer els elements bàsics de la prevenció de riscos laborals.

Entre octubre i abril del curs vinent prop de 30.000 alumnes de centres públics rebran aquesta formació –10.000 del primer cicle d’ESO i 20.000 del segon cicle de secundaria i de Cicles Formatius–. Aquesta activitat es planteja com una experiència pilot durant el curs 2007-2008, però amb vocació de continuïtat els cursos següents i de fer extensiva aquesta oferta formativa als centres concertats.

L’objectiu d’aquesta formació, que inclourà teoria i pràctica, és fer créixer entre els nens, nenes i joves la consciència que és necessari prendre totes les mesures per evitar els accidents. Un equip de pedagogs serà l’encarregat d’adaptar els continguts de la formació a les necessitats de cada nivell educatiu.

Autobús aula-interactiva

L’autobús s’adreçarà als alumnes dels primers cursos d’ESO (13-14 anys). En aquesta aula de prevenció ambulant els alumnes podran veure pel·lícules centrades en la seguretat laboral, treballar amb CDs divulgatius o partipar a tallers interactius.

D’altra banda, els estudiants del segon cicle d’ESO (15-16 anys) rebran la formació al centre, també impartida per tècnics del Departament de Treball.

A tots els nivells s’oferirà formació bàsica de prevenció de riscos laborals, que tracta qüestions com els elements de protecció col·lectiva, que són els prioritaris –tanques per evitar caigudes, màquinària de tall protegida–, i individual –casc, ulleres de protecció, etc.–. També s’expliquen nocions sobre com evitar riscos i, en cas que això no sigui possible, com avaluar-los per minimitzar els seus efectes.

A més la formació abordarà, de forma adaptada per a cada edat, les condicions de seguretat que han de reunir els centres i equips de treball, pel que fa per exemple al risc d’incendis, la senyalització de les àrees de risc, o bé a les condicions de temperatura, humitat i llum adequades per treballar de manera saludable.

Finalment, l’equip de tècnics del Departament de Treball també visitarà centres on s’imparteixen Cicles Formatius per reforçar la formació en prevenció de riscos laborals que ja reben els alumnes en els seus estudis de Formació Professional. Aquesta formació inclourà continguts específics relacionats amb els riscos més freqüents a la professió que els alumnes es preparen per exercir en el futur.

Dimecres, 25 d’abril de 2007