El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha registrat, fins avui, un total de 5.760 contractes de treballadors temporers, la majoria a Lleida. La campanya de temporers, que va començar el passat 1 de juny i finalitzarà el 30 d’octubre, compta amb el suport de tres oficines mòbils d’intermediació laboral ‘in situ’ (en el lloc) per facilitar les contractacions. De les 5.760 places cobertes durant aquest últims tres mesos, 4.619 són de la demarcació de Lleida, 358 de Tarragona, 217 de Barcelona, 222 de Girona i 24 de les Terres de Lleida, mentre que les 320 restants responen a ofertes de fora de Catalunya.

La campanya de temporers de 2005 va registrar un total de 7.666 contractacions formalitzades, més del doble dels contractes registrats per l’Administració catalana l’any anterior, que van ascendir a 3.313. L’èxit de la campanya, que tot apunta a que es repetirà enguany, respon a la posada en marxa de les tres oficines mòbils, als ajuts pels ajuntaments, la coordinació institucional de les diferents administracions implicades —autonòmica, central i local— i a la participació dels agents socials.

Un pressupost d’1,5 milions

El Servei d’Ocupació de Catalunya, adscrit al Departament de Treball i Indústria, ha destinat per la campanya de temporers de 2006 una partida d’1,5 milions d’euros, pressupost que representa un increment de més del 45% respecte a la partida de l’any passat, quan va ascendir a 1.030.295 euros.

A través d’aquesta partida, la Generalitat aporta, pel bon funcionament de la campanya de temporers d’aquest any, el reforç de la tasca de les Oficines de Treball de la Generalitat a través de les unitats mòbils, el suport als ajuntaments per la integració social dels immigrants i la subvenció per l’edificació i la millora d’allotjaments. Un total de 43 ajuntaments s’han beneficiat de les subvencions del SOC a través de convenis de col·laboració amb l’administració local, que han representat la contractació de 71 persones i un pressupost global de 254.715,25 euros.

Per la seva banda, l’empresariat aporta el compromís de contractar per escrit els treballadors temporers, així com l’allotjament en el cas que el treballador o treballadora resideixi a més de 75 quilòmetres de l’explotació agrària. Els sindicats, al seu torn, es dediquen a impulsar iniciatives per informar i fer seguiment de la campanya de temporers.

L’objectiu d’aquestes mesures és portar a terme una campanya ordenada i respectuosa amb la dignitat i els drets i obligacions de tots els que hi participen, també comptant amb la responsabilitat social dels pagesos que gestionen la contractació en origen.

Dimarts, 29 d’agost de 2006