Qualsevol interessat pot consultar els 1.455 convenis col·lectius que regulen les relacions laborals a Catalunya

Aquest matí, la Directora General de Relacions Laborals, Mar Serna, ha presentat el nou servei virtual de la Generalitat, que consisteix a posar a l’abast de tothom els 1.455 convenis col·lectius que regulen actualment les relacions laborals a Catalunya. Aquest nou servei està disponible a la pàgina web del Departament de Treball i Indústria (www.gencat.net/treballiindustria), dins l’apartat de Convenis Col·lectius.

Segons la Directora, “es tracta d’un servei adreçat a treballadors, empresaris, negociadors, professionals lliberals, empreses de treball temporal, administracions i ciutadans en general interessats a conèixer els acords col·lectius que s’apliquen a Catalunya”.

Aquest nou servei és pioner a tot l’Estat, pel fet d’oferir tota la informació que existeix actualment —tant d’àmbit autonòmic com estatal— sobre convenis col·lectius. Permet accedir al text complet dels convenis col·lectius i les seves revisions en format PDF, així com a una fitxa tècnica que inclou la informació bàsica de cada tipus d’acord. Serna ha destacat que l’actualització de la informació és diària.

Què diu la negociació col·lectiva sobre les noves tecnologies?

Una de les grans novetats d’aquest servei, segons Mar Serna, és la possibilitat de fer una cerca especialitzada per continguts. En aquest sentit, qualsevol interessat pot saber què diu la regulació col·lectiva en àmbits tan diversos com les noves tecnologies, l’assetjament sexual o la mobilitat geogràfica. La cerca també és pot fer per nom d’empresa, i per sector o subsector.

1.455 convenis col·lectius

Actualment, el nou servei del Departament de Treball i Indústria compta amb 1.455 convenis col·lectius distribuïts de la següent manera:

- 281 convenis sectorials.

- 687 convenis d’empresa.

- 12 convenis corresponents a grups d’empreses —acordat per dues o més empreses.

- 296 convenis de centre de treball —quan afecta a un centre de treball concret dins l’empresa.

- 14 pactes d’eficàcia limitada —té eficàcia sobre les parts signants.

- 141 acords de funcionaris.

- 24 acords interprofessionals i sobre matèria concreta —s’adhereixen a clàusules d’acords ja existents.

Serna també ha destacat que “a aquests acords s’hi afegiran els ja resolts, però encara no publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC); els codis de bona conducta o bones pràctiques empresarials, i un històric dels convenis dels sectors més importants”.

El Departament de Treball i Indústria és l’organisme que comprova la legalitat dels convenis a Catalunya, els registra i n’ordena la seva publicació al DOGC.

Dijous, 11 d’agost de 2005