El Departament de Treball i Indústria organitzarà una segona edició del curs "jo, directiva" per fomentar la igualtat d'oportunitats dins l'empresa davant l'èxit de la primera convocatòria

Les dones només ocupen un de cada tres llocs directius, el 34,5%, tot i ser majoria en els llocs de treball tècnics

query_builder   17 octubre 2006 11:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Treball i Indústria organitzarà una segona edició del curs "jo, directiva" per fomentar la igualtat d'oportunitats dins l'empresa davant l'èxit de la primera convocatòria

Les dones només ocupen un de cada tres llocs directius, el 34,5%, tot i ser majoria en els llocs de treball tècnics

El proper mes de novembre començarà una segona edició del curs “jo, directiva” que organitza el Departament de Treball i Indústria, per respondre a la forta demanda que ha assolit la primera edició d’aquest curs de formació per a dones pre-directives. Avui dimarts el conseller Jordi Valls ha obert la primera sessió d’aquest curs pioner a l’estat al que assisteixen 30 dones seleccionades entre les més de dues-centes que van demanar participar.

El conseller ha subratllat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és ajudar a aquestes dones amb alta qualificació a fer efectiu el seu elevat potencial laboral i arribar a càrrecs directius, ja que actualment “tan sols un de cada tres llocs de treball directius són ocupats per dones, el 34,5%, mentre que les dones són majoria en els llocs de treball tècnics, un 52% del total de tècnics i professionals científics i intel·lectuals”.

6,3% de dones directives

A Catalunya i Espanya, la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és molt inferior a la dels homes. Concretament, a Catalunya i segons les dades de l’Enquesta de Població Activa 2004, la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és del 6,3%, mentre que en el cas dels homes, el percentatge augmenta fins al 9,1%.

La gran majoria d’aquestes directives, gairebé dues terceres parts, es concentra en dos sectors: comerç i hosteleria. De la seva banda, els sectors de la construcció i de producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua només el 10% de les persones directives són dones.

Actualment a Catalunya hi ha 100.000 directives i 375.000 tècniques que han de contribuir a consolidar la millora del capital humà a les empreses catalanes i “jo, directiva” es proposa ajudar a fomentar la igualtat d’oportunitats i la no discriminació labora a les empreses pel que fa a l’accés als càrrecs de major responsabilitat.

Valls ha recordat que tot i que la presència de les dones és minoritària als càrrecs més elevats, els darrers tres anys s’han produït avenços en matèria d’ocupació femenina. De 2003 a l’actualitat la taxa d’ocupació femenina ha augmentat de 3,5 punts, fins a situar-se en el 61,4%, mentre que en xifres absolutes ha pujat de 195.000 dones ocupades i la taxa d’atur femenina ha baixat de quatre punts, fins situar-se en el 8,3%.

Aquest curs suposa, a més d’una formació adaptada a les necessitats de les alumnes, una oportunitat de potenciar “aquells aspectes que es valoren en els càrrecs de responsabilitat”, com la capacitat de motivació i de lideratge, ha destacat el conseller.

Les classes les imparteix professorat de l’escola de negocis d’Esade

L’activitat central del programa és el seminari “jo, directiva”, un curs dirigit a dones professionals amb càrrecs pre-directius amb continguts de negoci adaptats a la situació específica de les dones. El curs l’impartirà professorat de l’escola de negocis d’Esade i consta de 8 sessions de 8 hores cadascuna.

El cost del curs és de 2.000 euros i el Departament de Treball i Indústria assumeix el 90% del cost del seminari i l’altre 10% restant les dones, per tal d’implicar-les més en la iniciativa formativa.

Estratègia i lideratge; direcció financera; direcció de Màrqueting; direcció d’operacions; i direcció de Recursos Humans, són les principals àrees temàtiques que s’impartiran durant el curs.

Dimarts, 17 d’octubre de 2006

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined