El Departament de Treball i Indústria manté la previsió, recollida al Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, d’implantar a Catalunya 3.000 MW eòlics al 2010 i 3.500 MW al 2015 davant la xifra, proposada provisionalment en un document de treball pel Ministeri d’Indústria, que oscil·la entre 585 i 1.285 MW a l’horitzó del 2010.

La proposta provisional de treball del Ministeri d’Indústria ve donada per la capacitat limitada del sistema elèctric peninsular, totalment imprescindible per admetre la producció d’energia produïda pels parcs eòlics.

Ferran Relea, gerent de l’Institut Català d’Energia, organisme del Departament de Treball i Indústria, ha afirmat, en referència a les previsions del Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, que “aquesta implantació és possible tècnicament, adequada econòmicament, desitjada socialment i beneficiosa per Catalunya des del punt de vista de la preservació del mediambient, de la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i del desenvolupament tecnològic i empresarial”.

Si bé un document de treball del Ministeri d’Indústria proposa provisionalment un sostre de potència eòlica a Catalunya d’entre 585 i 1.285 MW al 2010, la Generalitat defensarà les previsions recollides al Pla de l’Energia davant el Govern central. “En aquests moments, el que està en discussió no és el sostre eòlic de Catalunya sinó el ritme amb que es preveu que es puguin dur a terme els plans eòlics de les diferents Comunitats Autònomes”, ha dit Relea.

En aquest sentit, el gerent de l’Institut Català d’Energia ha afegit que “el sostre global peninsular i el de cada Comunitat Autònoma depenen fortament dels condicionants tècnics que, en el futur, poden anar canviant si es realitzen les inversions adequades en la xarxa de transport, el parc de generació i els sistemes de gestió”.

En la reunió de treball del proper divendres entre les Comunitats Autònomes i el Ministeri d’Indústria, la Generalitat recordarà que Catalunya representa el 20% del consum elèctric espanyol i, per tant, està finançant a través de la factura elèctrica el 20% de les instal·lacions eòliques de l’Estat. En canvi, la potència eòlica implantada Catalunya tan sols representa l’1,4% del global espanyol.

Ferran Relea ha dit que en la reunió de treball de divendres “la Generalitat defensarà les previsions del Pla de l’Energia, tractant de reduir l’actual desequilibri eòlic entre comunitats, entre altres motius perquè el 20% de finançament eòlic procedent de Catalunya ha de servir també per incrementar la potència al nostre país”.

Per últim, el gerent de l’Institut Català d’Energia ha recordat que, des de l’inici d’aquesta legislatura, “s’ha treballat amb els promotors eòlics per resoldre el problema de l’evacuació de l’energia eòlica en les línies elèctriques i, més recentment, i col.laborat amb l’associació eòlica de Catalunya, EolicCAT, per tal d’assolir la màxima connectivitat de parcs eòlics, garantint la seva viabilitat econòmica tenint en compte la integració del sistema elèctric català en el sistema elèctric espanyol”.

Dimecres, 24 de maig de 2006