El Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, destina 15 milions d’euros per posar en funcionament el programa “Treball als Barris”, que desenvoluparà actuacions per a la millora de l’ocupació en barris acollits a les convocatòries de la Llei de Barris aprovada pel Govern al 2004.

El programa “Treball als Barris” donarà resposta a les necessitats ocupacionals i de desenvolupament d’aquells barris que tenen projectes seleccionats en el marc de la Llei de Barris i que els permetrà millorar els barris, les àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial.

El Director del Servei d’ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha anunciat que “més de 4.000 persones es podran beneficiar del programa Treball als Barris”.

El Departament de Treball inicia aquest programa després d’haver realitzat una experiència pilot d’accions complementàries a la primera convocatòria de la Llei de Barris en 13 barris de 12 municipis, amb l’objectiu de desenvolupar el teixit econòmic i ocupacional del barri i centrar-se en l’atenció a les persones i l’accés a les noves tecnologies.

En concret, el programa pilot d’accions complementàries de la Llei de Barris, pressupostat amb gairebé 4.900.000 euros, va ajudar a 1.100 persones en atur mitjançant programes de qualificació professional (formació ocupacional i cases d’ofici), programes de desenvolupament local (agents d’ocupació, desenvolupament local i estudis i campanyes) i plans d’ocupació.

El Director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha valorat “molt positivament” l’experiència pilot “ amb un grau d’inserció professional del 70%” i ha afegit que el “programa Treball als Barris permetrà als ajuntaments rebre programes a mida per part del Servei d’Ocupació de Catalunya per cobrir les necessitats reals dels barris”.

Els col·lectius considerats prioritaris són les persones aturades en situació de risc social com, per exemple, les persones discapacitades o derivades pels serveis socials municipals; els joves amb fracàs escolar, les persones aturades de llarga durada i/o majors de 45 anys, i dones amb baixa qualificació professional.

Els resultats positius del programa pilot han fet decidir al Departament de Treball impulsar aquesta línia d’actuació millorant l’adaptació de les accions ocupacionals a les necessitats reals del barri.

Els objectius generals de “Treball als Barris”

Facilitar eines de planificació estratègica per tal de donar coherència a la implementació de les accions identificades, tot combinant resultats a curt, mig i llarg termini.

Promoure projectes que potenciïn la transversalitat tant vertical com horitzontal per tal d’aconseguir una actuació integral i coherent.

Impulsar la posada en marxa d’actuacions de desenvolupament econòmic, social i ocupacional en l’àmbit dels barris.

El programa “Treball als Barris” es fonamenta en els següents criteris d’actuació:

1. Ampliació del nombre de beneficiaris i, a més dels 13 barris de la primera convocatòria, el programa s’estén als 17 barris de la segona convocatòria (2005), als 16 barris de la tercera (2006) i als barris de la quarta convocatòria que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques designarà el proper mes de juny.

2. Planificació exhaustiva de les diferents accions, en funció de la diversitat d’àrees d’actuació incloses al projecte global (immigració, serveis socials o participació ciutadana).

3. Priorització de les actuacions d’inserció sociolaboral adreçades a col.lectius amb dificultats per accedir al mercat de treball.

4. Diversificació de les accions ocupacionals que seran finançades amb la finalitat d’adaptar els programes a les necessitats de les persones i del mercat de treball.

5. Promoció d’actuacions innovadores que permetin el disseny d’itineraris d’inserció més individualitzats.

6. Adaptació a la durada del pla de barris, que permet establir la necessitat general de recursos i una flexibilitat per concretar-los anualment.

7. Impuls de la transversalitat de les actuacions ocupacionals, tot partint de la combinació de diferents polítiques actives i desenvolupament local.

Serveis a mida pels Ajuntaments

L’experiència pilot portada a terme pel Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, ha permès reconèixer la necessitat d’una planificació exhaustiva i integrada a mig i llarg termini.

Per això, el nou programa “Treball als Barris” del Departament de Treball esdevindrà una eina que permetrà als ajuntaments interessats rebre un suport integral per part del Servei d’Ocupació de Catalunya. En aquest context, el Servei d’Ocupació de Catalunya prioritzarà les iniciatives que identifiquin les línies estratègiques d’actuació, concreti les accions a desenvolupar i la seva programació. Tot plegat, permetrà plantejar un Pla de treball específic en un determinat sector o en sectors interrelacionats.

Un cop identificades les actuacions ocupacionals a desenvolupar i la seva connexió amb els projectes integrals del barri, els ajuntaments podran requerir una persona tècnica que coordinarà l’execució de totes les accions previstes.

 Tanmateix, els ajuntaments podran treballar fent servir estudis de planificació, campanyes de difusió dels projectes inclosos a la Llei de Barris, personal tècnic per a la planificació, coordinació i implementació de les accions de dinamització socioeconòmica territorial i personal tècnic per al disseny i posada en pràctica del projecte ocupacional.

Per a la gestió del conjunt de programes i actuacions, a partir de la proposta de les diferents entitats locals, es signaran convenis marc que assignaran els recursos necessaris per a l’execució de les accions que es desenvoluparan durant tot el període establert.

Els barris beneficiats

Tretze projectes el 2004.

Centre històric de Balaguer, el nucli antic de Manresa, el barri del Carme de Reus, els barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, els barris de la Serra d’en Mena a Santa Coloma de Gramenet i a Badalona, els barris de Santa Caterina i de Roquetes de Barcelona, el barri de Salt 70 de Salt, el barri de Ca n’Anglada de Terrassa, el barri de l’Erm de Manlleu, el nucli històric d’Olot i el barri de la Mariola de Lleida.

Disset projectes el 2005

El barri del Poble Sec de Barcelona, el nucli antic de Berga, la barriada nova de Canovelles, el barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, el barri de la Marca de l’Ham de Figueres, el barri de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla de Girona, el barri de Cerdanyola de Mataró, el barri de la Ribera de Montcada i Reixac, el barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, el Barri vell de Ripoll, el Parc fluvial del riu Ripoll de Sabadell, el barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, el barri de Can Folguera de Santa Perpètua de Mogoda, el nucli antic de Solsona, el barri de Campclar de Tarragona, el nucli antic de Tortosa i els barris sud de Vic.

Setze projectes el 2006

El barri del Poble Sec de Barcelona, el nucli antic de Berga, la barriada nova de Canovelles, el barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, el barri de la Marca de l’Ham de Figueres, el barri de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla de Girona, el barri de Cerdanyola de Mataró, el barri de la Ribera de Montcada i Reixac, el barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, el barri vell de Ripoll, el Parc fluvial del riu Ripoll de Sabadell, el barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, el nucli antic de Solsona, el barri de Campclar de Tarragona, el nucli antic de Tortosa i els barris sud de Vic. Així mateix, es van adjudicar ajuts a una part del projecte de rehabilitació del barri de Can Folguera de Santa Perpètua de Mogoda, ja escollit en la convocatòria anterior.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques resoldrà el proper mes de juny la convocatòria d’enguany a la que s’hi han presentat 39 projectes de 38 municipis.

Dimecres, 9 de maig de 2007