La Generalitat ha estat la primera administració autonòmica de tot l’Estat en aprofitar les modificacions legals per habilitar els primers 50 tècnics en matèria de seguretat i salut en el treball per fer tasques inspectores. El Reial Decret 689/2005 de 10 de juny ha obert la porta a aquesta habilitació, en permetre que els tècnics de les administracions autonòmiques degudament habilitats tinguin la capacitat de proposar sancions a la Inspecció de Treball i Seguretat Social si en el curs de les seves actuacions detecten alguna irregularitat, previ requeriment.

Aquest dijous el conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, acompanyat de la directora general de Relacions Laborals, Mar Serna, va lliurar en un acte a la biblioteca del Palau Reial de Pedralbes de Barcelona, els carnets que habiliten 50 tècnics del Departament per exercir funcions inspectores. Catalunya és també la comunitat que, segons les previsions fetes públiques per la resta d’autonomies, habilitarà un major nombre de tècnics.

L’habilitació d’aquests tècnics permetrà a la Generalitat reforçar la seva política en matèria de seguretat i salut i a la feina, i de prevenció de riscos laborals, tot intensificant les tasques de vigilància i control a les empreses. Aquesta és una de les 86 mesures incloses a l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana i també figura al Pla de Govern per a la prevenció de riscos laborals 2005-2008.

El conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha destacat que per a que la contribució d’aquests tècnics habilitats en la reducció de la sinistralitat sigui exitosa és essencial una bona coordinació entre la Generalitat i la Inspecció. També ha subratllat la voluntat del Departament d’acompanyar la feina d’aquests professionals amb campanyes de comunicació que serveixin per a que la societat prengui consciencia de la importància de la seguretat laboral.

Fins ara els tècnics del Departament podien fer funcions d’assessorament a les empreses però havien de comunicar les irregularitats detectades als inspectors de treball, que eren els únics amb capacitat per obrir un procediment sancionador.

Tal com ha explicat el subdirector general de Seguretat i Salut en el Treball, Juan Ignacio Marín, els tècnics que avui han rebut el carnet acreditatiu de mans del conseller seran “com els ulls dels inspectors a les empreses”. “Fins ara s’exigia que l’inspector fos qui comprovés directament, tornant a visitar les instal·lacions, les irregularitats prèviament detectades pels tècnics de la Generalitat, mentre que ara els incompliments de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals que els tècnics habilitats esmentin als seus informes sobre cada empresa tindran força legal per obrir un procediment de sanció”.

Els incompliments que detectin els tècnics habilitats es comunicaran a la Inspecció, que és qui té la competència per sancionar, però els inspectors s’estalviaran d’anar per ells mateixos a constatar les irregularitats que vegin dels tècnics autonòmics.

Aquesta habilitació suposarà un notable reforçament dels mitjans disponibles per controlar les condicions de seguretat a les empreses catalanes, perquè la Inspecció de Treball i Seguretat Social a Catalunya compta amb 113 inspectors, dedicats no només a les questions relacionades amb la seguretat, sinó també amb les contractacions, els fraus a la Seguretat Social i altres qüestions.

Els 50 tècnics esmentats han hagut d’acreditar formació específica, una experiència mínima de dos anys com a professionals al servei de la Direcció General de Relacions Laborals del Departament i han superat un curs especialment dissenyat per a l’obtenció de l’habilitació. En aquest curs s’han tractat aspectes jurídics relacionats amb la normativa, així com amb les obligacions dels empresaris i amb el procediment sancionador.

Dissabte, 17 de juny de 2006