Dóna servei a les mesures judicials d’internament terapèutic Disposa de 12 places residencials i 15 d’hospital de dia

La nova unitat terapèutica (UT) que han visitat avui el conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i la consellera de Salut, Marina Geli, ha estat creada fruit d’un Acord signat entre les dues conselleries el passat 23 de desembre de 2005 i mitjançant el qual es pretén impulsar un model d’atenció integral en salut mental i drogodependències, en tots els serveis d’atenció als menors i joves que entren en el circuit de la justícia juvenil a Catalunya.

La nova UT del Centre Educatiu Els Til•lers (Mollet del Vallès) està concebuda com un recurs sanitari especialitzat en salut mental i drogodependències per atendre els joves sotmesos a la Direcció General de Justícia Juvenil a través de dues vies: la judicial (per al compliment de mesures de caràcter terapèutic dictaminades pel jutge de menors) i la professional (per a l’atenció als usuaris dels diferents centres de la xarxa de justícia juvenil, a petició del psiquiatre del centre amb notificació prèvia i autorització judicial). Aquesta UT està gestionada per professionals dependents de l’orde de Sant Joan de Déu.

Pressupost

Per a la posada en marxa d’aquesta nova UT, el Departament de Justícia ha destinat un total de 200.000 €,  en concepte d’obres de reforma i adeqüació de les seves instal•lacions, i el Departament de Salut hi ha aportat un total d’1.286.721,22 € anuals, en concepte de despeses del personal d’infermeria, psicòlegs i psiquiatres que han de donar cobertura d’atenció psiquiàtrica i contra les addiccions als sis centres d’internament que hi ha Catalunya.

Característiques

La nova UT ha comportat una reforma de les instal•lacions actuals d’aquest Centre i s’hi han aportat: 12 llits d’hospitalització, 15 places d’hospital de dia, infermeria, menjador-sala d’estar, 2 despatxos per a entrevistes, un despatx polivalent (destinat a sessions grupals, reunions d’equip, etc.), sala polivalent per a tallers i un espai de relaxació.

Els espais destinats als serveis són: la cuina, una sala-magatzem per a la roba neta i una altra per a la roba bruta, una altra d’infermeria, lavabos i una sala destinada a seguretat. Pel que fa als espais exteriors, la UT compta amb un pati esportiu, un altre de lleure i un altre espai interior. 

En aquesta visita a la UT, també hi han assistit: l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs; el director general de Justícia Juvenil, Josep Font; el director del Centre Educatiu, Rafael Béjar; i el responsable de la UT, Dr. Lluís Serrat.