L’augment dels viatges dels ciutadans de Catalunya ha estat molt significatiu els darrers anys. Han augmentat especialment els viatges amb destinació a països tropicals o a determinades zones i entorns ecobiològics, que suposen riscs per a la salut que cal conèixer i prevenir.

Programar amb temps l’atenció a les necessitats sanitàries d’un viatge, en especial si és un viatge a un entorn hostil o de llarga durada és essencial. Cal informar-se dels requeriments en cada zona a la que es vol viatjar, ja que determinades pautes d’actuació precisen de l’administració de medicació o vacunes amb suficient anticipació per aconseguir l’efecte desitjat. Esperar al darrer moment pot obligar a deixar les pautes incompletes.

Es recomana una anticipació de 4 a 6 setmanes abans del viatge per a prendre’n mesures sanitàries. Oblidar-nos de la salut pot comprometre el viatge. Contractar viatges a darrera hora sense calibrar-ne i poder prevenir el risc sanitari pot comportar perills per a la salut.

Tot i que, cada vegada més, es viatja durant tot l’any, és durant els mesos d’estiu quan es produeix el major nombre de viatges. En aquestes dates es concentra més del 50% de les consultes, i això dona lloc a una acumulació de demandes en poc temps.

Les consultes sobre el consell sanitari en els viatges i les mesures específiques indicades (vacunacions, quimioprofilaxi antipalúdica, etc.) son consultes mèdiques individualitzades en les que personal expert aconsella en funció de la situació personal i de les característiques del viatge.

El metge habitual pot proporcionar una primera orientació i consell. Especialment serà útil si es pateix alguna malaltia crònica i s’han de rebre consells o indicacions especials. També es facilitarà medicació suficient i adequada durant el viatge, així com l’actualització del calendari vacunal.

Es pot consultar telefònicament Sanitat Respon (Tel 902 111 444), on s’orienta sobre els riscs dels viatges i s’informa puntualment sobre l’accessibilitat de les diferents unitats de consell al viatger.

A l’apartat Salut i vacances de l’espai web del Departament de Salut (www.gencat.net/salut), es pot trobar tota la informació necessària actualitzada.

És convenient consultar les Unitats de consell al viatger,  que s’adjunten en llistat annex.