L’arribada de l’estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes i tradicions populars arreu de Catalunya. Una d’elles són les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, en què es consumeixen productes de pastisseria típics, com són les coques de crema i pinyons. Per tal de poder celebrar aquestes festivitats amb seguretat, pel que fa al consum de coques i, especialment, les que van farcides amb nata o crema, el Departament de Salut vol recordar als elaboradors i als consumidors la importància de respectar les normes bàsiques d'higiene.

Els productes de pastisseria, especialment els farcits, resulten un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. Cal tenir en compte, a més, les elevades temperatures que es donen durant l’època estival en el nostre territori, ja que suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes. Per això és important aplicar les normes bàsiques d'higiene en aquests productes: netejar, separar, coure, refredar.

Els serveis d'inspecció de l'Agència de Protecció de la Salut han intensificat la vigilància en els establiments elaboradors en col•laboració amb els diferents gremis i associacions professionals en aquest àmbit per recordar als elaboradors que cal extremar-hi la higiene i complir amb les bones pràctiques de manipulació.

També és important el paper que juguen els consumidors en la prevenció i la seguretat del producte, des de la seva compra fins al seu consum. En primer lloc, cal tenir cura en el moment de la compra i adquirir les coques en un establiment autoritzat per a l'elaboració i/o venda d'aquests aliments. En segon lloc, és necessari mantenir la cadena del fred, en especial d’aquelles coques que continguin crema o nata. Per això és important seleccionar el producte en funció de les possibilitats de conservació fins al moment del consum.

A nivell informatiu, el Departament de Salut disposa del tríptic Higiene als obradors de pastisseria, en el qual s'indiquen les normes bàsiques d'higiene aplicables en aquests casos.   

19 de juny de 2007