La secretària general del Departament de Salut, Marta Segura, i la directora del TERMCAT, Rosa Colomer, presentaran demà, divendres 2 de desembre, el diccionari Terminologia de la sida.

A l’acte, que tindrà lloc a les 11h a la sala d’actes del Departament de Salut, també hi intervindran el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Herbon, Albert Pahissa; la directora editorial de MASSON, Pilar Aparicio, i la periodista i escriptora Pilar Rahola.

La Terminologia de la sida ha estat elaborada pel Centre de Terminologia TERMCAT, en col•laboració amb professionals de gran experiència en el camp de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) i la sida, amb el suport del Departament de Salut i del Govern d’Andorra, i coeditada pel TERMCAT i MASSON.

L’obra aplega i defineix 522 termes catalans relatius a la infecció pel VIH i la sida, que s’utilitzen habitualment en l’àmbit assistencial. S’hi poden trobar termes relacionats amb les característiques biològiques del VIH (limfòcit T CD4, retrovirus), amb aspectes epidemiològics i clínics de la infecció pel VIH i la sida (criteri de sida, grup de transmissió, monitoratge, seropositiu) o amb el tractament de la malaltia (antiretroviral, compliment, malalt no progressor). Com a complement, l’obra inclou tres taules amb denominacions catalanes de termes molt específics referents a fàrmacs antiretrovirals, a malalties definidores de sida i a proteïnes del VIH.

Tots els termes recollits en el diccionari s’acompanyen de les equivalències en castellà, francès i anglès. Aquestes formes poden ser de gran ajut per comprendre textos especialitzats en aquestes llengües o bé per desenvolupar una comunicació multilingüe.

Conjuntament amb aquesta terminologia s’ha editat un tríptic, titulat Vocabulari de la sida, amb una selecció de trenta-cinc termes bàsics d’aquest domini.

Aquests recursos terminològics volen ser una eina pràctica per ajudar a resoldre els dubtes terminològics i per potenciar l’ús del català en tots els àmbits d’influència de la malaltia. També es vol contribuir des del consens terminològic a l’entesa entre totes les persones que estan implicades en la lluita contra la sida.

L’obra té un tiratge de 2.000 exemplars i es pot adquirir a les llibreries de la Generalitat, a les llibreries de l’àmbit lingüístic català, i en llibreries especialitzades en temes mèdics. El preu de cada exemplar és de 12 euros.