La Guia d’Actuacions Preventives a l’Adolescència està destinada als professionals que visiten joves i adolescents, especialment als metges d’atenció primària i els pediatres.
S’han editat 4.000 exemplars, que es distribuiran en els Centres d’Atenció Primària de Catalunya, als PASSIR ( Programes de Salut Sexual i Reproductiva), i també es penjarà una còpia a la pàgina web del Departament de Salut.
En la seva elaboració hi han participat professionals sanitaris i no sanitaris experts en temes de joventut i adolescència, pediatres, metges de família, psiquiatres infantojuvenils, psicòlegs, infermeres, llevadores, especialistes en adolescència, educadors, ginecòlegs, farmacèutics, i especialistes en medicina preventiva.
També hi han participat diferents societats científiques com la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, la Societat Catalana de Contracepció, la Societat Espanyola de Medicina de l’Adolescent, l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, l’Associació Catalana de Llevadores, la Societat Espanyola d’Obstetrícia i Ginecologia, i els departaments d’Educació, de Justícia i la Secretaria General de Joventut.
Índex de la guia i continguts:
La guia comprèn 5 grans capítols i un bloc de recomanacions segons l’edat.
1-L’atenció a l’adolescent: marc de referència.Dóna pautes als professionals que tracten amb joves sobre com poden accedir aquests joves al sistema sanitari i quins àmbits extrasanitaris existeixen que facilitin el contacte amb l’adolescent.
També tracta aspectes ètics i legals, com el concepte del menor madur i la relació que s’estableix entre el professional i el jove, així com les característiques especials que ha de contenir l’entrevista clínica.
2-L’adolescent normal.
Es tracten les peculiaritats físiques de l’adolescència normal i el desenvolupament psicològic i social, així com la sexualitat responsable, els mètodes contraceptius i l’anticoncepció d’emergència.
3-Situacions peculiars
Dins l’àmbit de l’adolescència s’han treballat temàtiques referents a les situacions peculiars amb què es pot trobar l’adolescent en l’entorn actual (la violència, la immigració, l’adolescent en el sistema judicial, els problemes acadèmics, els canvis dins del context familiar...)
4-L’adolescent amb problemes específics
Comprèn aquells trastorns de desenvolupament i creixement, obesitat, trastorns mentals, problemes afectivosexuals, problemes ortopèdics i d’activitat física.
5-Conductes de risc
Fa referència a la prevenció de conductes de risc (consum de drogues, accidents i sexualitat de risc, consum d’alcohol i tabac).
La Guia finalitza amb un bloc de recomanacions segons les edats que comprèn els cribatges, les proves físiques, immunitzacions, signes d’alerta i temes d’educació sanitària.