La Generalitat de Catalunya assumirà enguany el traspàs de la Inspecció de Treball i de l'atorgament dels permisos inicials de treball de les persones estrangeres que desenvolupin la seva tasca a Catalunya. Amb aquest acord, tancat ahir a la Comissió Bilateral Generalitat - Estat, Catalunya s'erigeix en la primera Comunitat Autònoma en assolir aquestes competències en matèria laboral atorgades per l'Estatut d'Autonomia.
consellera de Treball, Mar Serna
La consellera de Treball, Mar Serna, ha dit avui en roda de premsa que “la valoració de l’acord és molt positiu perquè interessa a les persones treballadores i les empreses de Catalunya”.
 
Pel que fa al traspàs de la Inspecció de Treball, l’acord permet crear les bases del futur model de la Inspecció de Treball. Les bases preveuen que el Govern de la Generalitat crearà l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, de la qual dependran directament els inspectors i subinspectors. La data límit acordada per tancar l’acord definitiu de traspàs de mitjans i recursos de la Inspecció de Treball és el 30 de juny.
 
La consellera de Treball ha explicat que “l’acord pel traspàs de la Inspecció de Treball no trenca la unitat de mercat laboral sinó que la proximitat de l’Administració de la Generalitat genera més eficàcia, millors relacions laborals, més qualitat en el treball i empreses competitives”.
 
A través de l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, la Generalitat exercirà la direcció de la Inspecció de Treball, la qual cosa comporta la dependència orgànica i funcional, així com les competències inspectores i sancionadores que li atorga l’Estatut en matèria de treball. La dependència orgànica i funcional implica que la Generalitat passarà a disposar dels seus propis inspectors i inspectores.
En aquest sentit, la consellera de Treball ha dit que “la Inspecció de Treball té pocs recursos i en necessita més”, i ha expressat “la voluntat política d’augmentar el nombre d’inspectors i inspectores de treball per incidir millor en les polítiques laborals de la Generalitat”.
 
L’Agència Catalana d’Inspecció de Treball es consorciarà amb l’Estat, que és el competent en matèria d’inspecció de Seguretat Social, amb l’objectiu de garantir l’eficàcia i la coordinació entre ambdues administracions i evitar duplicitats en la funció inspectora.
 
L’acord de la Comissió Bilateral, que permetrà a la Generalitat assolir les competències de la Inspecció de Treball a través de l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, dona resposta a la reivindicació dels agents socials expressada a l’Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l’Ocupació i la Competitivitat de l’Economia Catalana.
 
Pel que fa al traspàs en matèria d’immigració, Catalunya serà la primera comunitat autònoma en exercir la competència d’atorgament dels permisos inicials de treball a les persones estrangeres per compte propi o aliè que desenvolupin la seva tasca a Catalunya. L’acord de traspàs tancat ahir per la Comissió Bilateral preveu que la data d’efectivitat del traspàs serà al llarg del segon semestre de 2008, en ésser necessàries modificacions del Reglament d’Estrangeria.
 
La consellera de Treball, Mar Serna, ha dit que “amb aquest traspàs el Govern de la Generalitat vol reduir de forma clara el temps de la tramitació dels permisos inicials de treball ja que, segons en quins llocs, la durada és massa llarga i les empreses desisteixen perquè triga molts mesos”.
 
Un cop traspassada aquesta competència, la Generalitat serà l’administració competent en la recepció i tramitació de les sol·licituds presentades majoritàriament pels empresaris/es; valorarà les autoritzacions de treball i notificarà la seva obtenció o no. Aquesta autorització inicial anirà acompanyada de l’autorització de residència, atorgada per l’Estat. La persona interessada rebrà una única resolució de la Generalitat amb el permís de treball i residència signada per les dues Administracions.
 
Aquest tràmit, que es farà de forma conjunta amb l’Administració de l’Estat, és un procediment nou amb l’objectiu d’agilitar el procés i evitar que la persona estrangera hagi de fer tràmits en dues administracions diferents.
 
 
Els supòsits d’autoritzacions de treball que es traspassen a la Generalitat són:
 
-            Autoritzacions inicials per compte aliè
-            Autoritzacions inicials per compte propi
-            Supòsits de modificació de les autoritzacions inicials per compte aliè i propi, quan no afecti a un àmbit territorial diferent de la Comunitat Autònoma de Catalunya
-            Autoritzacions de treball per compte aliè o propi per a treballadors transfronterers
-            Autoritzacions de treball d’estudiants o investigadors
-            Altres supòsits que pugui contemplar la normativa vigent en cada moment, que prèviament seran analitzats per la Comissió Bilateral Generalitat- Estat.
 
Pel que fa la definició del contingent de persones estrangeres extracomunitàries autoritzades per treballar a Espanya, la nova Subcomissió Bilateral Generalitat - Estat en matèria de treball i residència de persones estrangeres, permetrà a la Generalitat participar en les decisions de l’Estat sobre immigració que tinguin una transcendència especial per a Catalunya.
 
En concret, la Generalitat tindrà una participació preceptiva prèvia en la determinació del contingent de persones estrangeres. Aquesta Subcomissió analitzarà l’evolució del contingent i avaluarà la proposta a realitzar a Catalunya.
 
Per últim, la Generalitat assumirà noves funcions relatives als tràmits de caràcter laboral corresponents a les autoritzacions de treball i residència mitjançant bel contingent com, per exemple, la recepció de sol·licituds, la verificació de les ofertes; la verificació de les obligacions tributàries i de Seguretat Social; la comprovació de les ofertes, la valoració de l’expedient i emissió, si s’escau, de l’informe favorable.
 

1  

Fitxers adjunts

declaracio consellera serna traspas comissio bilateral

declaracio consellera serna traspas comissio bilateral
WAV | 1249