D'esquerra a dreta, el tinent d'alcalde de Figueres, Pere Casellas; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras i el cineasta Pere Portabella
  • La mirada Portabella, que es farà al llarg de l’any 2008, inclourà debats, concerts i projeccions de pel·lícules del director figuerenc
  • El conseller Tresserras destaca el paper de Portabella en l’experimentació i nous formats en l’àmbit cinematogràfic
  • El cineasta Portabella ha manifestat la seva satisfacció perquè les noves generacions s’interessin pel seu cinema
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l’Ajuntament de Figueres, juntament amb altres institucions, han presentat avui la proposta La mirada Portabella, un conjunt d’activitats per a la reflexió i el debat al voltant de l’obra del cineasta Pere Portabella. La proposta inclou la celebració d’un cicle de debats, projeccions cinematogràfiques, concerts, exposicions i altres activitats al llarg de l’any 2008 a Figueres, ciutat on va néixer el director.
 
Durant la presentació del cicle, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha afirmat que “Pere Portabella és un dels creadors més originals i singulars de la cultura catalana” i que “ara és un moment oportú per fer una revisió de la seva obra”. El conseller ha explicat que “des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a més de l’atenció a la indústria i al patrimoni cinematogràfics, es vol donar suport a la recerca en experimentació i nous formats en l’àmbit cinematogràfic”.
 
Per la seva banda, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, ha remarcat la voluntat d’aquest cicle de redescobrir l’obra de Pere Portabella als figuerencs i al públic en general”. Per últim, el cineasta Pere Portabella ha manifestat la seva satisfacció perquè “les noves generacions s’interessin pel seu cinema” i ha destacat que “hi ha una canvi de percepció en la relació amb la producció cultural i amb les noves possibilitats de creació”.
 
La mirada Portabella s’obrirà al febrer amb el cicle de debats Pere Portabella i els nous camins de la cultura, la societat i la política, organitzat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del centre KRTU, el Museu del Joguet de Catalunya-Figueres, el Cineclub Diòptria i l’Ajuntament de Figueres. El cicle començarà el 15 de febrer amb la taula rodona “L’art, la política i l’espai públic. Els nous camins de la creació cultural”, que inclourà l’estrena a Figueres del film El silenci abans de Bach, i en la qual participaran Jordi Balló, Marcelo Expósito, Xavier Folch, Pilar Parcerisas, Àngel Quintana i Vicenç Altaió. El 22 de febrer tindrà lloc una segona taula rodona sobre “Els nous llenguatges. El cinema català i els nous llenguatges expressius”, amb la projecció de la pel·lícula Pont de Varsòvia, i la participació d’Isaki Lacuesta, Imma Merino, Tomàs Pladevall, Carles Santos, Albert Serra i Manuel Guerrero. Paral·lelament, es projectaran altres pel·lícules de la filmografia de Pere Portabella als Catcinemes i al Museu del Joguet de Catalunya-Figueres.
 
En el marc dels actes deLa mirada Portabella també es preveu la celebració, al mes de maig, d’Els ressons de Bach, un concert de la Jove Orquestra de Figueres sobre l’obra del compositor Johann Sebastian Bach, a partir de la pel·lícula El silenci abans de Bach del director figuerenc. Així mateix, està previst que al setembre es faci el concert Santos & Portabella, amb una interpretació musical a càrrec de Carles Santos.
 
Al mes de novembre, tindrà lloc la quarta edició de Festicurts 2008 – Festival de Cinema Independent, organitzat per l’Associació Cinematogràfica i Audiovisual Tramuntana, en què es concedirà a Pere Portabella el Premi ACAT 2008 per la seva voluntat d’experimentar amb l’art cinematogràfic i pel seu cinema alternatiu, independent i lliure de convencionalismes.
 
Del 29 de novembre de 2008 al 15 de febrer de 2009, el Museu de l’Empordà acollirà l’exposició La mirada Portabella. La mostra recollirà i interpretarà el “llenguatge Portabella”, analitzant les seves visions particulars de l’escena artística que l’ha acompanyat en la seva trajectòria des de les seves primeres vinculacions artístiques al Grup de Treball i a les propostes formals de l’obra de Joan Brossa, Carles Santos, Joan Miró o Antoni Tàpies. Es planteja un recorregut expositiu, desenvolupat en suports diferents com vídeo, documental cinematogràfic, pintura, escultura, instal·lació i documents gràfics, textuals o sonors, que reuneixin els exemples i els testimonis de la trajectòria vital i creativa del cineasta.
 
Per últim, al mes de desembre, es farà el cinquè curs d’Art Contemporani, organitzat per la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona. Enguany la temàtica central del curs serà la vinculació de l’art i el cinema dins les tendències artístiques contemporànies.
 
 
Trajectòria del cineasta
 
Pere Portabella (Figueres, 1927) inicia la seva trajectòria en el món cinematogràfic l’any 1959 com a productor de diversos films. A mitjan dels seixanta comença a dirigir les seves pel·lícules, allunyant-se de l’estructura narrativa tradicional. Portabella experimenta amb el llenguatge cinematogràfic, anul·lant la jerarquització de seqüències, concedint a la música un paper gairebé vertebrador i fent que sovint els criteris estètics passin davant dels narratius. 
 
Les pel·lícules del cineasta figuerenc són una exploració constant de nous codis que permetin un pas endavant en la renovació del discurs fílmic; en aquesta tasca, ha tingut al llarg dels anys còmplices d’excepció com el músic Carles Santos, el pintor Joan Miró o el poeta Joan Brossa. 
 
 
Barcelona, 14 de febrer de 2008

2  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 116

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 126

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
DOC | 1044