Es tracta de la última gran reforma d'una Organització Comuna de Mercats a la Unió Europea

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el secretari general d’Agricultura del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Josep Puxeu, s’han reunit avui a Barcelona amb els representants del sector vinícola català per analitzar el reglament de la nova OCM del vi, aprovat pel Consell de Ministres d’Agricultura de la Unió Europea. A la reunió, han assistit les organitzacions professionals agràries, els consells reguladors de les Denominacions d'Origen, així com organitzacions representatives del sector com UVIPE, UVITA, l’Associació Vinícola Catalana, l’Institut del Cava o PIMECAVA.
El conseller Joaquim Llena ha manifestat que “en termes generals, per a Catalunya, la nova OCM del vi és una molt bona notícia perquè augmenta el pressupost, que va dirigit plenament al sector, i recull totes les demandes del sector vitícola i vinícola català, com ara la potenciació de les Denominacions d’Origen”.
Per la seva part, el secretari general d’Agricultura, Josep Puxeu, ha destacat que “estem davant de la última gran reforma d’una Organització Comuna de Mercats a la Unió Europea, ja que només quedaven dos grans sectors agraris per adequar-se a la reforma del 2003: el de les fruites i hortalisses, i el del sector vinícola. Per tant, ara obrim un nou període d’estabilitat per als pagesos”.
Fent repàs de la negociació que s’ha dut a terme durant els últims dos anys, Puxeu ha recordat quines van ser les primeres premisses de la comissaria Mariann Fischer-Boël, entres les quals hi havia l’arrencada de 400.000 hectàrees de vinya, i quin és el document final que s’ha acabat aprovant, on l’arrencada serà finalment de 175.000 hectàrees de vinyes a les zones menys competitives de la Unió Europea. A més, l’arrencada voluntària de les plantacions ha esdevingut una mesura de caràcter social, és a dir, per aquelles persones que vulguin deixar l’activitat. El secretari general ha admès que ha estat “un treball complicat però ha comptat amb la col·laboració fonamental de la Generalitat per anar configurant una posició per encarar la negociació”.
Tant Llena com Puxeu han recordat que Espanya és el primer país en superfície vitícola i el tercer país productor a nivell europeu, per tant, han dit que “aspirem a seguir creixent, no estem davant d’un sector en retirada sinó que som un sector d’avantguarda que vol seguir evolucionant, i molt més quan el mercat mundial del vi està creixent pel damunt del 7% i 8% de forma continuada”:
Pel que fa a les millores principals de la reforma de l’OCM del vi, Josep Puxeu ha destacat: “la millora de la fitxa financera (420 milions d’euros anuals), la promoció (32 milions d’euros anuals), la millora de l’enoturisme i la millora de les vinyes i de les instal·lacions, com poden ser les bodegues, així com la potenciació de la presència dels nostres productes als mercats internacionals”.
Altres avenços a considerar, segons el conseller Joaquim Llena, són “el reforçament de les Denominacions d’Origen, que no estaven ni mencionades a l’anterior OCM del vi, donat que ara tindran capacitat de decisió i podran determinar quines seran les seves estratègies de futur”. Pel que fa al potencial de producció, Llena ha recordat que Catalunya apostava per un major període transitori per impulsar la liberalització de les plantacions, i finalment, s’ha aconseguit que el termini s’ajorni fins el 2018.
28 desembre de 2007