.La norma ha de passar ara pel Consell Escolar de Catalunya, que emetrà el seu dictamen .El nou Batxillerat entrarà en funcionament el proper curs 2008-2009
 
El projecte de decret d‘ordenació dels ensenyaments del Batxillerat potencia les assignatures de l’especialitat que l’alumne ha escollit. D’aquesta manera es pretén millorar la formació específica de cara als estudis posteriors, tant sigui una carrera universitària com un cicle formatiu de grau superior. D’igual manera, el decret incrementa la flexibilitat per a què l’estudiant pugui dissenyar el seu propi currículum d’acord amb els estudis que té intenció de fer en el futur. Actualment, el Consell Escolar de Catalunya està analitzant el text per emetre el seu dictamen sobre la norma, que es començarà a aplicar el pròxim curs 2008-2009.
                     
El decret del Batxillerat desenvolupa la Llei orgànica d’Educació i completa l’ordenació de les diferents etapes educatives que s’havia iniciat amb els decrets d’educació primària i d’educació secundària obligatòria (ESO). Els tres conformen el cos dels continguts d’aprenentatge a Catalunya i tenen, per tant, una continuïtat a l’hora de planificar el contingut lectiu de cada àrea.
 
A partir d’aquesta planificació global, el decret d’ordenació dels ensenyaments del Batxillerat articula els estudis en tres modalitats: Arts ( que a la vegada s’estructura en altres dues subbranques: Arts plàstiques, disseny i imatge, i Arts escèniques, música i dansa), Ciències i tecnologia, i Humanitats i ciències socials.
 
Al llarg del Batxillerat, l’estudiant haurà de cursar un mínim de sis matèries de modalitat. D’aquestes, com a mínim cinc han de ser de la modalitat escollida. Les dades de les proves d’accés a la universitat dels darrers cursos mostren un clar dèficit en les assignatures específiques de les modalitats escollides pels alumnes i que es corresponene amb les diplomatures i llicenciatures que l’estudiant vol cursar. Això succeeix especialment en les assignatures científiques.
 
Tenint en compte aquestes dades i el fet que el Batxillerat és una etapa que té com a finalitat, entre altres, preparar per als estudis superiors, el nou decret que regularà aquests ensenyaments estableix, com dèiem, un currículum en què s’incrementen les hores dedicades a les assignatures de la modalitat que l’estudiant ha escollit. En concret, s’inverteix la proporció que hi havia amb la normativa anterior, 16 hores setmanals de matèries troncals i 14 de matèries modals, per passar a 14 de troncals i 16 de modals.
 
En els següents quadres es detallen les assignatures de modalitat i les assignatures troncals que fixa el decret per als estudis de Batxillerat.
 
MATÈRIES PER MODALITATS
 
Branques
 
Matèries
Arts
 
Arts plàstiques,
disseny i imatge
 
-          Cultura audiovisual
-          Dibuix artístic I i II
-          Dibuix tècnic I i II
-          Disseny
-          Història de l’art
-          Tècniques d’expressió graficoplàstica
-          Volum
Arts
Arts escèniques,
música i dansa
-          Anàlisi musical I i II
-          Anatomia aplicada
-          Arts escèniques
-          Cultura audiovisual
-          Història de la música i la dansa
-          Llenguatge i pràctica musical
-          Literatura universal
-          Literatura catalana
-          Literatura castellana
 
Ciències i tecnologia
 
-          Biologia I i II
-          CC. de la terra i mediambientals I i II
-          Dibuix tècnic I i II
-          Electrotècnia
-          Física I i II
-          Matemàtiques I i II
-          Química I i II
-          Tecnologia industrial I i II
Humanitats i CC. Socials
 
-          Economia
-          Economia de l’empresa I i II
-          Geografia
-          Grec I i II
-          Història de l’Art
-          Història del món contemporani
-          Llatí I i II
-          Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials I i II
-          Literatura universal
-          Literatura catalana
-          Literatura castellana
 
MATÈRIES TRONCALS
 
Ciències per al món contemporani
Educació Física
Filosofia i Ciutadania
Història de la Filosoffia
Història
Llengua catalana i literatura I i II
Llengua castellana i literatura I i II
Llengua estrangera I i II
Treball de recerca (obligatòriament a 2n de Batxillerat)
 
 
Assignatures optatives
 
A banda de les assignatures troncals i les assignatures de modalitat, el currículum de l’estudiant es completa amb 4 hores setmanals d’una matèria optativa. Obligatòriament, el centre ha d’oferir una segona llengua estrangera entre les optatives de primer curs de Batxillera. De la mateixa manera, els centres estan obligats a oferir entre les assignatures optatives una estada a una empresa amb una càrrega horària mínima de 140 hores.
 
A banda d’aquestes dues matèries d’oferta obligatòria, i de les matèries d’altres modalitats que l’alumne no ha escollit (i que també es podran escollir com optatives) els centres educatius poden oferir assignatures dissenyades pels mateixos docents. En qualsevol cas, el currículum dels alumnes haurà d’incloure aquestes 4 hores setmanals de matèries optatives, bé comptabilitzades com una sola assignatura o bé com a dues de 2 hores setmanals cada una.
 
Promoció de curs
 
Els alumnes podran promocionar de curs quan hagin aprovat totes les matèries o tinguin, com a màxim, dues assignatures suspeses.
 
Si suspenen tres o quatre assignatures podran optar per repetir el curs complet o per repetir aquelles matèries que no han superat i completar l’horari amb dues o tres assignatures del curs següent. En cap cas, això suposa que passa de curs, sinó que pot anar avançant en els estudis del següent curs.
 
Finalment, si l’estudiant suspèn més de quatre assignatures, ha de repetir el curs complet.
 
Competències bàsiques
 
Més enllà de les diferents matèries, el decret contempla també unes competències bàsiques que l’alumne haurà d’haver assolit en acabar l’etapa educativa, unes competències que han de ser objectiu per als docents de totes les assignatures. Es concreten en:
-          competències comunicatives
-          gestió i tractament de la informació
-          competències digitals
-          capacitat de recerca
-          competència personal i interpersonal
-          coneixements i interacció amb el món
 
 
Distribució horària
 
Així doncs, tenint en compte totes aquestes característiques del currículum dels ensenyaments del Batxillerat, la distribució horària queda segons apareix al quadre adjunt.
 
 
 
23 de gener de 2008
 

1  

Imatges

Foto 1

Foto 1 2417

2  

Fitxers adjunts

Vídeo 1

Vídeo 1
RM | 2883

Quadre

Quadre
DOC | 47