event_note Nota de premsa

Els Gremis Artesans Alimentaris de Catalunya mostren el seu ofici al Tàstum 2009

El conseller Llena i la consellera d'Agricultura de València durant els tallers-demostració
El conseller Llena i la consellera d'Agricultura de València durant els tallers-demostració
Inspirats en el logotip de Tàstum, els Gremis Artesans Alimentaris de Catalunya s’han reunit aquesta tarda, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per crear la “terrassa”, un lloc per descansar i gaudir de les professions artesanes del nostre país de la mà de les seves entitats representatives. Tot inspirat en el món floral, els assistents han pogut fer una passejada per diferents seccions per tal de poder conèixer de primera mà els oficis dels artesans alimentaris catalans.
 
En aquest sentit, l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatges Artesans, representada per Artur Sagués, maître del Restaurant Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós, ha donat resposta a algunes preguntes bàsiques i quotidianes, com ara si els formatges s’han de servir al començament o al final de l’àpat, per l’aperitiu o a deshores? Com a plat únic o d’acompanyament? Quants formatges calen en un assortiment? De quins tipus? Quines són les famílies formatgeres més importants? Com tallar i presentar els formatges a taula?
 
A part de les explicacions, els assistents també han pogut veure en directe com tallar els diversos tipus de formatges més característics i importants i la manera de presentar diversos assortiments de formatges per a qualsevol moment i ocasió, tot a partir d’un ampli ventall de formatges artesans catalans que mostren la gran riquesa i varietat de les nostres especialitats: des de les més tradicionals i antigues com el serrat o el tupí, a les més noves i innovadores com el garrotxa o les quallades làctiques aromatitzades, entre d’altres.
 
D’altra banda, la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, ha realitzat una demostració de diferents masses de pa sense fermentar; i el Gremi de Xurrers de Catalunya, ha explicat pas a pas el procés d’elaboració dels seus productes. La Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters també ha estat present al Tàstum. En aquest cas, els assistents han pogut degustar diferents tipus d’embotits presentats de manera artística.
 
Finalment, la Federació Catalana de Pastisseria ha estat representada per Xavier Fàbregas i Jordi Farrés, els quals han realitzat figures artístiques amb sucre, per Jordi Bordas, que ha realitzat una demostració d’escultura amb gel i per Judit Comes, campiona d’Europa de Talla de Síndries 2009, que ha elaborat el logotip del Tàstum sobre una carbassa.
 
Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya 2009
 
Prèviament als tallers demostració dels Gremis Artesans Alimentaris de Catalunya, s’ha celebrat el debat “Construir valor junts”, amb la intervenció de Josep M. Bonmatí (Director General d’AECOC), Georges Chetochine (Fundador de Georges Chetochine Conseil), Gerard Costa (Professor titular del Departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE), Joan Carles San José (Director General d’Arcadie), Jordi Dolcet (President de Fruits de Ponent) i Ricard Parés (Director de l’Associació catalana de Productors de Porcí. Porcat).
 
La segona edició d’aquest fòrum agroalimentari també inclourà la gala de lliurament de Premis Tàstum, conduïda per l’actriu Vicenta N’Dongo amb la col·laboració de Teatre de Guerrilla i presidida pel conseller Joaquim Llena. En concret, es lliuraran els Diplomes de Mestre Artesans Alimentaris 2007-2008, el Premi Tàstum Jove Artesà Alimentari Innovador 2008, el Premi Tàstum a la Innovació Tecnològica Agrària 2008, el Premi Tàstum Vinya i Vi, el Premi Tàstum Difusió i el Premi Tàstum Especial del Jurat.
 
Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) té com a objectiu principal afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya.
 
 
26 d’octubre de 2009
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
Imatges
Imatges