L'objectiu de la beca és el foment de l'intercanvi en investigació, recerca i formació en alimentació i salut

El proper 13 d’octubre, s’inicia el programa d’estada dels primers graduats en cuina de la prestigiosa institució acadèmica The Culinary Institute of America (CIA) que han guanyat la beca que atorguen el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i la Fundació Alicia. Concretament són tres les graduades que participaran en aquest primer programa, i han resultat escollides després d’un rigorós procés de selecció on ha participat un comitè de la pròpia institució acadèmica, a més del DAR, a través de Prodeca i la Fundació Alicia.
L’objectiu de la beca és el foment de l’intercanvi en investigació, recerca i formació en alimentació i salut, amb la finalitat de difondre les característiques i les potencialitats dels productes catalans a través de la cuina i la gastronomia de Catalunya.
Durant els dos mesos d’estada a Catalunya, les tres becades s’incorporaran en projectes de recerca relacionats amb la cuina al buit, la revisió de les bases de la cuina de rebosteria clàssica i tradicional catalana, varietats i millors pràctiques de fregit, viabilitat de nous aparells de cuina, nous aliments més saludables segurs i nutritius, tècniques de cocció que millorin la qualitat de vida de les persones amb limitacions o restriccions alimentàries i millora de la qualitat organolèptica en la restauració col·lectiva (hospitals, escoles, residències, etc.)
D’altra banda, cada una de les becades haurà de desenvolupar un projecte de petit format, sota la supervisió de responsables de la Fundació Alicia, relacionat amb un producte alimentari català. A més, Prodeca ha elaborat un itinerari de visites a empreses del sector alimentari perquè coneguin processos productius i d’elaboració de diferents productes.
Els programa d’estada de les becades finalitzarà el 7 de desembre de 2009. Del 8 al 18 de desembre, s’incorporaran al programa d’estada a Catalunya 6 professors del The Culinary Institute of America.
El programa de beques que atorga per primera vegada el DAR i la Fundació Alicia a graduats del The Culinary Institute of America forma part de l’acord que van signar les tres institucions el passat 25 de març a Nova York, i que inclou també mòduls formatius en alimentació i cuina catalana impartits per experts catalans destacats. En aquest sentit, el dia 7 d’octubre es van impartir les primeres sessions formatives al campus universitari del The Culinary Institute of America a Nova York, que van anar a càrrec del doctor Ramon Estruch, coordinador i principal investigador de l’estudi Predimed de l’Hospital Clínic de Barcelona, sobre l’avaluació dels efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de malalties cardiovasculars, i Rafa Penya, xef i propietari del restaurant Gresca de Barcelona, que va rebre el Premi de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia com a cuiner jove de l'any 2008.
L’acord entre el DAR, la Fundació Alicia i The Culinary Institute of America forma part del nou enfocament del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural per a la difusió i la promoció internacional dels productes alimentaris catalans, amb la formació dels futurs prescriptors gastronòmics dels Estats Units.
Aquesta mateixa estratègia es complementa amb la posada en marxa de la Beca Internacional Ferran Adrià, que va presentar el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, el passat dia 6 d’octubre a L’Escala, i que compta amb la col·laboració de Prodeca, l’Ajuntament de l’Escala i Joves Cuiners. En aquest cas, es tracta d’atorgar una beca d’estada de tres mesos (de setembre a novembre de 2010) a la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries per a desenvolupar un projecte gastronòmic a partir de productes catalans. La Beca Internacional Ferran Adrià està adreçada a graduats de cuina estrangers.
8 d’octubre de 2009




