• Isabel Allende inaugurarà les jornades dimecres (18h) en un acte al Palau de la Generalitat, amb el president José Montilla i el conseller Joan Saura

                                                        

  • Un missatge d'Avner Shalev, director del Museu de l'Holocaust de  Jerusalem, Premi Príncep d'Astúries, tancarà el Col.loqui el dia 20

 

  • Xile, Argentina, Sud-Àfrica, França i Alemanya, entre altres, presentaran les seves institucions memorials i les seves experiències en polítiques de memòria

 

  • La trobada, la primera d'aquestes característiques a tot l'Estat, coincideix amb el debat i pròxima aprovació de la Llei del Memorial Democràtic al Parlament i el debat de la Llei de Memòria al Congrés

El I Col.loqui Internacional Memorial Democràtic sobre les polítiques públiques de recuperació de la memòria històrica comença dimecres a Barcelona amb més de 450 inscrits. L'èxit de convocatòria ha obligat la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat , que organitza la trobada, a tancar les inscripcions per evitar problemes d'aforament. El Col·loqui, el primer d'aquestes característiques a tot l'Estat, reunirà ponents d'una desena de països i coincideix amb el debat de la Llei del Memorial Democràtic al Parlament i de la Llei de Memòria al Congrés dels Diputats. 

El Col·loqui Internacional Memorial Democràtic començarà dimecres (18h) amb una conferència inaugural de MªIsabel Allende, filla de l'expresident xilè i presidenta de la Fundació Salvador Allende. L'acte se celebrarà al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i serà presidit pel president, José Montilla, acompanyat del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. També participaran en la sessió inaugural l'historiador Josep Fontana i i el rector de la Universitat de Barcelona, Màrius Rubiralta.

 

En l'acte de presentació de les jornades, el secretari general d'Interior, Relacions Insitucionals i Participació, Joan Boada, ha assegurat que amb el Col·loqui, la pròxima aprovació de la LLei del Memorial, el debat de la Llei de Memòria i la futura aprovació de la Llei de Fosses, "Catalunya i Espanya comencen a tancar ferides i a reconèixer les persones deportades, represaliades i violades pel franquisme". Boada ha destacat que el Memorial "farà pedagogia perquè no s'oblidi què va siginificar el feixisme per al nostre país" i "ens posarà a l'alçada de la resta del món". Sobre l'aprovació de la llei del Memorial, ha destacat el consens que ha aconseguit el text i s'ha mostrat confiat que "CIU no es posicionarà al costat del PP en aquest tema".

 

El Col·loqui Internacional Memorial Democràtic s'iniciarà a partir del 18 amb un programa de debats i conferències  sobre les institucions memorials creades arreu del món; les polítiques de recuperació de la memòria històrica i la transmissió de la memòria. Hi participaran més de trenta ponents procedents de Xile, Argentina, Sud-àfrica, França, Itàlia, Alemanya, Rússia, Argentina, Estats Units i de l'Estat espanyol.

 

Entre els ponents destaquen M. Isabel Allende (Xile), filla de l'expresident xilè i directora de la Fundació Salvador Allende; Horacio Verbitsky (Argentina), responsable del Centre d'Estudis Legals i Socials; Jean-Claude Duclos (França), director del Museu de la Deportació  de l'Isère; Elisabeth Lira (Xile), responsable de la Comissió Xilena sobre Presó Política i Tortura; Julian Bonder (EEUU), arquitecte i professor de la Roger Williams University de Rode Island; Judith Saïd (Argentina), coordinadora de l'Arxiu Nacional de la Memòria d'Argentina; Jacques Fredj (França), director del Memorial de la Shoah; i Ciraj Rassool (Sud-àfrica), responsable de The District Six Museum. També hi participaran historiadors catalans, com Josep Fontana i Ricard Vinyes i l'escriptor albanès Bashkim Shehu (per a més informació: www.memorialdemocratic.net).

 

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, presidirà l'acte de cloenda, el dissabte 20, i presentarà les conclusions del Col.loqui (18h). En el mateix acte, s'emetrà un missatge enregistrat d' Avner Shalev, president de la Fundació Yak Vashem (Museu de l'Holocaust de  Jerusalem), entitat guardonada recentment amb el Premi Príncep d'Astúries. També hi participarà Marcia Scantlebury, responsable del Museu de la Memòria impulsat pel govern xilè. Scantlebury, periodista, dirigeix la televisió xilena i és un testimoni directe de la repressió de Pinochet. Va ser detinguda l'any 1975 per la DINA i va estar en quatre camps de concentració, entre ells Villa Grimaldi, avui convertit en centre de memòria.

 

També s'ha convidat a la cloenda les entitats i associacions de recuperació de la memòria històrica del nostre país. La seva participació en el tancament del Col·loqui vol ser un reconeixement a la tasca de la societat civil per recuperar la memòria democràtica al nostre país.

 

A banda d'obrir el debat i l'intercanvi d'experiències sobre la recuperació de la memòria històrica, el Col·loqui contribuirà a la definició d'una política pròpia que orienti l'activitat del futur Memorial Democràtic. La Llei de creació del Memorial,  la primera institució de l'Estat dedicada a la recuperació de la memòria històrica, es podria aprovar el pròxim 24 d'octubre al Parlament de Catalunya.

El I Col·loqui Internacional Memorial Democràtic l'organitza la Direcció General de la Memòria Democràtica, amb col·laboracions puntuals d'altres entitats i institucions com la Universitat de Barcelona; la UOC; la Casa Amèrica; Europe de la Mémoire i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. La seu del Col·loqui serà la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (c. Montalegre,6, Barcelona).

 

Activitats complementàries

 

El I Col·loqui Internacional Memorial Democràtic es complementarà amb dues activitats artístiques centrades en la recuperaicó de la memòria democràtica. La primera, l'exposició "Ausencias" del fotògraf argentí Gustavo Germano, que el conseller Saura inaugura demà dimarts (19h) a la Casa Amèrica Catalunya de Barcelona. La mostra gira entorn a 14 desapareguts durant la dictadura argentina i retrata el dolor de la família, els amics, les vídues, els orfes..etc. Així, Germano exposa una fotografia antiga de la persona desapareguda amb un amic, un familiar, un fill...etc. Al costat, una fotografia recent del mateix amic, familiar..etc en el mateix escenari i amb la dolorosa absència de la persona desapareguda.

 

La segona activitat artística que complementa el Col.loqui és l'obra de teatre "Trece Rosas", que recupera la història de 13 dones afusellades durant la guerra civil. L'obra, produïda per la Companyia Delirio, es representarà el 19 d'octubre en el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona. 

 

*Més informació dels continguts del Col·loqui i de tots els ponents a www.memorialdemocratic.net

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa del I Col·loqui Internacional Memorial Democràtic

Dossier de premsa del I Col·loqui Internacional Memorial Democràtic
PDF | 272

Ponents i resum d'intervencions del I Col·loqui Internacional Memorial Democràtic

Ponents i resum d'intervencions del I Col·loqui Internacional Memorial Democràtic
PDF | 242