
El secretari per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania, Oriol Amorós, va instar ahir al matí a les diverses administracions públiques a “intervenir globalment i conjuntament amb les diferents àrees afectades per donar una resposta efectiva al problema de la sobreocupació d'habitatges”. Amorós va inaugurar un seminari organitzat per la Secretaria per a la Immigració a Barcelona, i va encoratjar als responsables d'ajuntaments a prioritzar aquest assumpte amb intervencions de caire legal, social i econòmic.
El secretari va afegir que cal procurar mecanismes que donin solucions a aquesta problemàtica “en primer lloc per la dignitat de les mateixes persones afectades, també perquè afecta a la convivència ciutadana i, en tercer lloc, perquè té impactes en els barris, en les escoles i en bona part dels serveis públics que atenen directament a les persones”. També va constatar la dificutat de conèixer l'abast real de la problemàtica ja que el sobreocupament no sempre significa sobreocupació i, no sempre, quan hi ha sobreocupació es produeix sobreempadronament.
El seminari “L'Habitatge sobreocupat”, adreçat especialment a tècnics municipals de Policia Local, Serveis Socials i Urbanisme, va comptar amb l'assistència de 120 persones a les quals es va donar a conèixer el marc normatiu que regula les condicions d'accés i ús dels habitatges i la seva vulneració a través de la sobreocupació. Una explicació que va anar a càrrec de la Secretària d'Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, i que va explicar les mesures que marca en aquest tema la recent Llei de Dret a l'Habitatge i el Pacte Nacional per a l'Habitatge: dos instruments que tracten per primera vegada aquest fenomen. La segona part de la jornada va comptar amb la intervenció d'experts en la matèria i de representants d'ajuntaments i entitats que treballen per reduir els habitatges sobreocupats.
Per Amorós, les causes de la sobreocupació estan molt relacionades amb les dificultats econòmiques per assumir el cost dels lloguers, amb la manca d'habitatges, amb la reticència per part d'alguns propietaris a llogar-los i amb la mobilitat de les persones que encara no estan completament instal·lades a la societat d'acollida. El secretari per a la Immigració també va recordar que la sobreocupació no és una realitat nova al nostre país, ja que fa 30 o 40 anys moltes famílies van patir el mateix fenomen.