.Per primera vegada, els alumnes de Batxillerat tindran la possibilitat en les properes edicions d'estudiar a l'estranger durant tot un curs escolar.
.En els últims 13 anys més d'1.200.000 persones han participat en algunes de les activitats d'aquests programes, sense comptabilitzar l'Erasmus. En el cas del Comenius i el Grundtvig, suposa un 15% de l'alumnat i un 6% del professorat.
El Departament d’Educació, a través del Programa d’Aprenentatge Permanent (PAP), promou l’aprenentatge de llengües estrangeres en persones de totes les edats, des d’estudiants de secundària a formadors d’adults. El PAP és una eina on a través de la mobilitat d’estudiants, professors i personal educatiu, es pretén millorar la formació de les persones que hi participen.
El PAP s’estructura en 4 programes: Comenius –adreçat a personal educatiu i alumnat d’Educació Infantil, Primària i Secundària-; Leonardo da Vinci –destinat a estudiants, professors i organitzacions de formació professional-; Grundtvig –per a personal, alumnat i institucions de formació de persones adultes- i Erasmus –que està destinat a personal educatiu i alumnat d’educació superior, associacions d’ensenyament superior i centres d’investigació entre d’altres-.
Programa | Destinataris * |
Comenius | Personal educatiu infantil, primària i secundària Alumnat d’educació infantil, primària i secundària |
Erasmus | Estudiants de Cicles Formatius de Grau Superior Associacions d’ensenyament superior Centres d’investigació |
Leonardo da Vinci | Estudiants, professors i organitzacions de Cicles Formatius de Grau Mitjà |
Grundtvig | Personal, alumnat i institucions de fomació de persones adultes |
*Aquests són exemples d’alguns dels destinataris
Per aquest any 2008 ja s’han atorgat els pressupostos pels diferents programes. Així, el Comenius i el Grundtvig comptaran a Catalunya amb un pressupost de gairebé 1.500.000 euros. En el cas del Leonardo da Vinci, el pressupost estimat es contempla per tot l’estat espanyol (ja que fins que no s’assignen els projectes no s’estableix la partida per a cada comunitat autònoma) i enguany és de 17 milions d’euros a nivell estatal.
Des de la creació d’aquests programes, més d’1.200.000 persones han participat d’alguna manera o altra en els programes Comenius, Grundtvig i Leonardo da Vinci. Aquesta xifra suposa, en el cas de Comenius i Grundtvig, al voltant del 15% de l’alumnat català i el 6% del professorat.
Alguns dels objectius del Programa d’Aprenentatge Permanent són:
.Potenciar l’aprenentatge de les llengües estrangeres en professorat i alumnes.
.Donar suport a l’ús de les Tecnologies d’Innovació i Comunicació (TIC).
.Promoure la creació d’un espai europeu d’ensenyament superior.
.Reforçar la creativitat i l’esperit emprenedor.
.Contribuir a un aprenentatge permanent de qualitat en el marc europeu.
Es potencia la mobilitat dels alumnes de Batxillerat
Una de les novetats que incorporarà en un futur el Programa d’Aprenentatge Permanent és la mobilitat de l’alumnat de batxillerat, que durant tot un curs escolar podrà escolaritzar-se i fer classes al país estranger que trii, un cas semblant al de l’Erasmus universitari ja existent. Aquest fet permetrà als joves poder no només aprendre una altra llengua, sinó conèixer sistemes educatius diferents i conviure durant un any en un país europeu.
El PAP es desenvoluparà entre el 2007 i el 2013 i ara compila els diferents programes (Comenius, Grundtvig, Leonardo da Vinci i Erasmus) que en edicions anteriors, des de l’any 1995, havien funcionat de forma independent entre sí.
Els participants del projecte, en especial els que prenen part en els plans de mobilitat, escullen com a destins preferents Itàlia, el Regne Unit, Alemanya i França i utilitzen majoritàriament l’anglès, el català, el castellà i el francès com a llengües dels projectes.
8 de febrer de 2008
1