·        Un total de 1.470 alumnes de primària i secundària del Gironès podran participar en els tallers que es faran a la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt (carrer Major, 172 de Salt), un espai facilitat pel Consell Comarcal del Gironès
 
·        Durant aquest curs escolar, la seu itinerant de l’Escola del Consum ha visitat ja les comarques del Segrià, el Pallars Sobirà i l’Anoia i després de la seva estada al Gironès anirà a la Selva, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Montsià.
 
·        Salt és, des del dia 22 de gener i fins al 29 de febrer, la seu itinerant de l’Escola del Consum de Catalunya (ECC). L’Escola és un servei de l’Agència Catalana del Consum (ACC) que té per objectiu divulgar els drets i els deures dels consumidors al món educatiu.
 
 
L’objectiu de l’Escola és formar, de manera totalment gratuïta, els escolars catalans en matèria de consum. Aquesta formació s’articula a través de tallers adreçats a alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Cicles Formatius i Educació Especial. Aquest curs, i com a novetat, els tallers també s’ofereixen als alumnes d’Educació Primària. Les activitats proporcionen als estudiants eines perquè puguin construir el seu model de consum des d’una perspectiva activa, reflexiva i autònoma. També els permeten adquirir coneixements bàsics sobre els seus drets com a consumidors i la manera d’exercir-los, així com sobre els seus deures.
 
 
 
 
 
 
Pel que fa a l’Educació Secundària, segons les necessitats i la demanda, l’Escola ofereix dos tipus de tallers:
 
 
TALLERS GLOBALS:
 
Què em poso aquest matí? La roba i els criteris de compra
"Què em poso aquest matí?" és una pregunta que ens fem diàriament i que ens condueix a parlar inevitablement de consum. En aquest taller s'identifiquen els factors que influeixen a l'hora d'escollir tots aquests productes necessàries per a la vida diària. Se segueix la pista als texans (des del camp on es cultiva el cotó fins a l'armari de casa) per tal de descobrir els diferents criteris que es poden considerar a l'hora de prendre la decisió de compra: econòmics, ecològics, legals, de salut i de moda.
 
 
TALLERS ESPECÍFICS:
 
Quines regles té el consum? Drets i deures en el món del consum
A partir d’un còmic on es planteja un conflicte de consum, es reflexiona sobre els drets i deures de la persona consumidora i les diferents vies de resolució de conflictes.
 
Missatges o missatgers? La publicitat a la vida quotidiana
"Missatges o missatgers?" és una pregunta que ens condueix a parlar del paper canviant del món del consum en la publicitat, ja que cada cop més les persones esdevenim autèntics transmissors de publicitat. Aquest taller tracta de les estratègies que utilitza la publicitat per cridar l'atenció dels consumidors. També es planteja si aquest sector ha d’estar sotmès a algun tipus de regulació.
 
Em serveixen els serveis? Contractació i ús
Mitjançant un joc de preguntes i respostes, es pretén que els alumnes siguin conscients dels seus drets i deures quan contracten un servei, ja sigui anar a la discoteca, reparar una motocicleta o descarregar-se una melodia per al telèfon mòbil d’internet.
 
La xocolata és dolça per a tothom? Consum solidari
Es pren com a referència el recorregut del cacau i la seva transformació per analitzar els agents que intervenen a l’hora de produir-lo i comercialitzar-lo. A partir d’un joc virtual, l’alumnat decideix com intervenir en el procés considerant criteris d’equitat, justícia social i sostenibilitat.
 
L'aigua està sempre en equilibri? Consum sostenible
A partir d’un fenomen proper i quotidià a l’alumnat com és el consum d'aigua, es reflexiona sobre el seu ús i valor. Mitjançant una dinàmica que integra jocs d’atzar, es fa un recorregut des de l’origen de l’aigua fins al seu consum final, integrant en aquesta reflexió pedagògica factors econòmics, ambientals, socials i culturals.
 
 
Pel que fa a l’Educació Primària, els tallers que s’ofereixen són:
 
Veig, veig... de quin color és? Diversitat d'establiments de compra
El nostre entorn està ple de colors i sensacions. Per exemple, a partir dels colors de les botigues que ens trobem passejant pel carrer, es reflexiona sobre la diversitat d'establiments de compra i els seus productes. Aquest taller és un escenari per treballar les sensacions i les emocions que ens influeixen a l'hora de consumir. 
 
Em faig gran? Gestió d'una festa d'aniversari: consum i responsabilitat
A partir de l’organització d’una festa d’aniversari, es reflexiona sobre els canvis socials i personals que s'esdevenen a mesura que ens fem grans i es donen eines a l'alumnat per valorar els elements de consum que entren en joc a l’hora d’organitzar una celebració com aquesta.
 
Què fem aquesta tarda? Les activitats d'oci i els nostres drets i deures
Durant el temps d'oci prenem un seguit de decisions que impliquen actes de consum. Aquest taller es centra en la gestió de l’oci i n’analitza tant els aspectes externes (equipaments, amics, família...) com les decisions individuals (gustos, drets i deures, limitacions personals...).
 
Els centres que han sol·licitat a Girona la realització dels tallers de l’ECC són: IES Salvador Espriu, IES Montilvi, IES Vallvera, SES de Salt, IES Cendrassos, IES Narcís Xifrà, CEIP El Pla, CEIP Mare de Deu del Mont, CEIP Silvestre Santaló, CEIP Eiximenis, CEIP Montserrat, CEIP Santa Eugènia, CEIP Taiala, CEIP El Gegant del Rec de Salt i CEIP Pompeu Fabra.
 
 
15.101 alumnes visiten l’escola el curs 2006-2007
 
L’ECC va començar la seva activitat l’octubre de 2003, i durant els dos primers anys va impartir els tallers des de la seu central ubicada a Barcelona. L’any 2005, i coincidint amb el tercer curs escolar, es va posar en funcionament a Tortosa la seu itinerant de l’Escola del Consum de Catalunya per donar resposta a les demandes dels centres escolars situats lluny de Barcelona.
 
Durant el curs 2005-06 la seu itinerant va oferir les seves activitats a 3.942 escolars de les ciutats de Tortosa, Tarragona, Lleida, Manresa i Girona, que se sumen als 3.762 estudiants que van visitar la seu de Barcelona. Així, durant aquell curs un total de 7.704 alumnes d’arreu de Catalunya van participar en els tallers de l’ECC. Durant l’estada de l’ECC al Gironès, varen realitzar els tallers un total de 729 alumnes provinents de la demarcació territorial de Girona.
 
Al llarg del curs 2006-07, la seu itinerant va oferir les seves activitats a 3.921 escolars de les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, La Garrotxa, Osona, la Conca de Barberà, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Baix Ebre, el Berguedà, el Pallars Jussà, la Vall d’Aran i el Pla d’Urgell. Al seu torn, 4.231 alumnes van visitar l’Escola de Barcelona per realitzar els tallers adreçats a ESO, Batxillerat, cicles Formatius i Educació Especial.
 
També durant el curs passat, l’Escola del Consum amb seu a Barcelona va començar a impartir els seus tallers entre els nens i nenes d’Educació Primària, varen ser un total de 6.949 nens i nenes d’Educació primària que varen realitzar aquests nous tallers. D’aquesta manera, i sumats als anteriors, el balanç d’alumnes que van visitar l’Escola durant el curs 2006-07 va ser d’un total de 15.101.
 
Pel que fa al curs actual 2007-08, l’ECC al territori ha incorporat a la seva oferta educativa els tallers adreçats a Educació Primària, tal i com l’any anterior va realitzar la seu central. Les dades del número d’alumnes que han realitzat els tallers a les diferents seus territorials on, fins el moment, s’ha instal·lat l’ECC, són les següents:
 
 
Seu
Nombre d’alumnes
    Segrià
1.455
    Pallars Sobirà
415
    Anoia
948
Total
2.818
 
 
Durant la resta del curs escolar està previst, que a més de visitar Girona, l’ECC territorial visiti La Selva, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i El Montsià. Pel que fa a la Seu Central, a Barcelona, el número d’alumnes que han passat fins ara en aquest curs escolar són 5124.
 
Salt, 22 de gener del 2008
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 37