La intensitat energètica de Catalunya va disminuir un 3,7% l'any 2006

El consum d'energia final necessari per produir una unitat de PIB es va reduir a Catalunya un 3,7% l'any 2006. Aquesta magnitud, coneguda com a intensitat energètica, confirma el canvi de tendència que es va iniciar l'any 2003 i posa de relleu la millora en l'eficiència energètica que ha registrat l'economia catalana. Mentre que el 2006 el PIB català va créixer un 3,9%, el consum d'energia va disminuir un 0,1%, la qual cosa indica que cada vegada s'estalvia més energia, però també que s'aprofita millor. Aquest descens del consum, que en part també s'explica per l'increment sostingut dels preus de l'energia i per factors climatològics, ha tingut una altra conseqüència positiva: les emissions de CO2 degudes al consum d'energia s'han reduït un 4,1% davant de l'augment del 2,3% registrat l'any anterior. Aquestes dades les ha donat a conèixer la directora de l'Institut Català d'Energia, Encarna Baras, durant la roda de premsa que ha servit per presentar la programació de la Setmana de l'Energia.

L'any 2006, la intensitat energètica final es va situar en 110,2 tones equivalents de petroli (tep) per cada milió d'euros de producció, davant de les 114,5 de l'any anterior i de les 117,9 del 2004. El descens de la intensitat energètica final no es donava des de principis dels anys 90, i el fet que el canvi de tendència hagi coincidit amb el reactivament de la indústria, que és el sector més intensiu en consum d'energia, indica que l'aplicació de mesures d'eficiència energètica és la principal responsable d'aquesta reducció. De fet, la intensitat energètica final també ha registrat una millora sensible si descomptem els efectes de la climatologia sobre el consum d'energia. Així, en condicions meteorològiques similars, els descensos del 2,8% del 2005 i del 3,7% del 2006 haurien estat del 3,8% i del 2,2%, respectivament.


El consum d'energia disminueix

Pel que fa el consum d'energia final, el 2006 es van consumir a Catalunya 15.873,6 ktep, un 0,1% menys que en l'any anterior. Aquesta reducció culmina un període de moderació en el consum que es va iniciar en el 2003 i que s'ha accentuat en els darrers dos anys, fins a assolir taxes negatives. El descens en el consum de productes petrolífers i en el de gas natural, sumats a la moderació en el consum d'electricitat, han estat les principals causes d'aquesta disminució. Les energies renovables han reduït un 4,1% la seva aportació al total del consum energètic, ja que les temperatures suaus de l'hivern van generar una menor demanda de biomassa per a calefacció domèstica. Cal tenir en compte que el transport és el principal sector consumidor d'energia (amb un 38,7% del total), seguit de la indústria (32,1%), les llars (13,5%), els serveis (12,1%) i el sector primari (3,5%).

Per la seva banda, el consum d'energia primària es va reduir un 0,8% el 2006, el doble que l'any anterior. Aquesta tendència contrasta amb els creixements superiors al 3% registrats en el període 1997-2003. La moderació en el consum d'energia final i el descens de la producció elèctrica en centrals de cicle combinat, que es va haver de compensar amb la importació d'electricitat, expliquen aquesta disminució en el consum. La sequera ha llastat l'aportació de les energies renovables al total d'energia primària. L'augment de la potència elèctrica aportada pel biogàs, les centrals solars fotovoltaiques i els parcs eòlics no ha compensat la caiguda de la producció hidroelèctrica. El règim especial va suposar el 17,3% de la producció elèctrica bruta del 2006.

Es redueixen les emissions de CO2

El bon comportament del consum d'energia ha tingut conseqüències directes en les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'any 2006, Catalunya va emetre 43,38 milions de tones de CO2 a l'atmosfera degudes al consum d'energia, un 4,1% menys que l'any anterior. Tots els àmbits de consum d'energia han registrat un descens en les seves emissions; així, el consum d'energia final ha reduït un 1,2% el seu volum d'emissions contaminants, mentre que les emissions degudes als consums propis del sector energètic han disminuït un 2,6% i les degudes a la generació d'electricitat, un 15,4%.

Per a més informació:

http://www.gencat.cat/economia/doc/doc_41482915_1.pdf

http://www.gencat.cat/economia/doc/doc_29565278_1.pdf

 

1  

Fitxers adjunts

10.19 NP Intensitat energètica

10.19 NP Intensitat energètica
PDF | 25