El Govern regula el nou sistema
El sistema es basa en dos elements: una petita càpsula a l’estomac i dos peces de plàstic a les orelles, amb el codi d’identificació del remugant
 
El Consell Executiu ha aprovat avui el Decret pel qual es regula l’aplicació dels sistemes d’identificació i registre del bestiar oví i cabrum a Catalunya. Aquesta norma constitueix el cos legal bàsic per establir l’aplicació del nou sistema de identificació del petits remugants que, fins ara, estava regulat, de forma transitòria, per una Resolució del 15 de setembre de 2006, atesa la necessitat imminent de procedir a la identificació dels animals.
 
El sistema d’identificació es basa en la implantació de dos elements: un bol ruminal, és a dir, una càpsula ceràmica que se situa a l’estomac del remugant amb el codi d’identificació, i dos cròtals de plàstic a les orelles, que consisteixen en dues peces en forma de bandera acoblades entre sí i que permeten veure el codi d’identificació del remugant.
 
Amb aquest Decret, Catalunya se situa com a Comunitat Autònoma pionera en l’elaboració d’una norma autonòmica que regula la identificació del bestiar oví i cabrum. A més, a diferència d’altres comunitats, Catalunya aplica als animals un bol i dos cròtals, en lloc d’un bol i un sol cròtal com a la resta de l’Estat. Això permet una millor identificació visual, tota vegada que, si es perd un cròtal, encara queda l’altre i permet al ramader disposar d’un marge més ampli de temps per reposar l’identificador perdut. A més, no implica un cost addicional al ramader ja que l’Administració assumeix el cost del material i la seva l’aplicació.
 
Aquest nou sistema d’identificació és segur, pràctic i fiable i suposa un clar avantatge en el maneig del bestiar de cara a actuacions com: el sanejament, el control lleter, etc, ja que dinamitza les tasques i permet identificar ràpidament als animals. Actualment, la societat demana cada vegada més garanties de seguretat alimentària i un dels punts claus per assolir-les és la traçabilitat dels aliments d’origen animal, des de la granja a la taula, i, el primer pas és la identificació dels animals.
 
L’obligatorietat de la implantació d’aquest nou sistema d’identificació no suposa una gran despesa econòmica pel sector, ja que el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) subministra de forma gratuïta les unitats d’identificació i els mitjans (aplicadors de bols ruminals i cròtals, lectors de bols ruminals) per a la col·locació dels mateixos.
 
Per donar compliment a aquest compromís, el DAR va adquirir l’any passat, per concurs, unitats d’identificació, aplicadors i lectors electrònics suficients per atendre les necessitats de la ramaderia catalana i te previst, per aquest exercici, publicar un altre concurs pel procediment de lliure concurrència per tal de garantir-ne el subministrament.
 
Els responsables de la col·locació de les unitats d’identificació als animals són els veterinaris habilitats pel DAR a tal efecte. Les unitats d’identificació es col·loquen als animals durant les activitats realitzades en les campanyes de sanejament o abans de qualsevol acte clínic que requereixi una identificació dels animals, i sempre abans dels sis mesos de vida o de la sortida dels animals de l’explotació de naixement.
 
A Catalunya, hi ha uns 638.000 reproductors ovins i 53.300 de cabrum, en total uns 690.000 caps de petits remugants “adults”. D’aquests, ja estan identificats amb el nou sistema uns 45.000 animals, que equival a un 6,5%. La resta d’animals adults estan identificats amb el sistema d’identificació antic, que consta d’un únic cròtal i cap bol.
 
Per tal de disposar de més informació, podeu accedir a:
 
 
 
22 desembre de 2007