
El director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, acompanyat del director de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)-Centre Mas de Bover, Joaquim Brufau, han presidit avui la presentació als mitjans de comunicació d'un DVD sobre el garrofer (Ceratonia siliqua, L), que ha comptat amb la participació dels seus autors Joan Tous (IRTA) i Angel Casas (Centre de Formació i Estudis Agrorurals del DAR, Reus). L'acte ha tingut lloc a la seu del Centre IRTA-Mas de Bover, a Constantí.
El Centre de Formació i Estudis Agrorurals del DAR ha editat, juntament amb l'IRTA-Mas de Bover, un DVD en català i castellà, que esdevé una bona eina de divulgació i transferència de coneixements d'aquesta típica espècie llenyosa mediterrània, destacant el seu interès mediambiental, d'activitat agrària i les seves nombroses aplicacions alimentàries, en la nutrició animal (pinsos) i humana (polpa torrada com a substitut del cacau i goma de garrofí com additiu pels gelats i altres productes alimentaris). Es tracta també d'una alternativa de conreu per a zones litorals amb escassos recursos hídrics i que s'adapta molt bé a l'agricultura a temps parcial.
A més, aquest DVD aborda la investigació que l'IRTA està duent a terme en aspectes relacionats amb varietats de garrofer, pol.linització, tècniques de conreu, recollida mecànica i qualitat de la garrofa i del garrofí (o llavor). Val a dir que el centre IRTA-Mas de Bover de Constantí (Tarragona) acull el Banc de Germoplasma (col.lecció de varietats) més important del món en aquesta espècie. Així, en el decurs de l'acte, a més de la presentació i visionat del DVD, també s'ha donat a conèixer els treballs R+D en garrofer que es desenvolupen per part de l'IRTA.
El garrofer és una espècie trioca, amb flors mascles, femelles i hermafrodites que apareixen en diferents arbres, i la seva floració es caracteritza per la seva llarga durada (agost-octubre). Quant a les aplicacions alimentàries, sobresurt la polpa torrada (xocolates) i la goma de garrofí, que és un espessant natural de qualitat (additiu E-410) que s'utilitza en molts productes com gelats, salses, maioneses, cremes, entre altres.
Aquest arbre mil.lenari es cultiva en la majoria dels països de la conca Mediterrània, i l'Estat espanyol n'és el principal país productor. A Catalunya, se'n conrea una superfície de 11.000 hectàrees i s'obté unes collites mitjanes d'unes 12.000 tones de garrofa.
El sector s'agrupa en cooperatives i trossejadors privats, i amb aquest material didàctic bilingüe (català i castellà) es pretén també augmentar la cultura d'aquest producte mediterrani en el sector productor, trossejador, industrial, i per al potencial consumidor dels productes alimentaris derivats de la garrofa.
17 de novembre de 2007