Catalunya ha estat pionera, dins de l'Estat espanyol, en la introducció i el desenvolupament de les produccions agroalimentàries ecològiques

La directora general d’Agricultura i Ramaderia del DAR, Rosa Cubel, ha presidit aquest matí l’última reunió del Grup Interdepartamental que ha estat dirigint l’elaboració de la proposta de Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques que s’aplicarà durant el període 2008-2012.
Aquest Grup, creat el passat 21 de juny de 2007, està presidit pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i està integrat per representants dels Departaments d’Economia i Finances, Educació, Innovació, Universitats i Empresa, Medi Ambient i Habitatge, Salut i Presidència.
Al llarg d’aquest darrer any s’han produït els treballs d’elaboració de la proposta que ha estat aprovada avui pels membres del Grup Interdepartamental. En els treballs d’elaboració hi han participat tècnics d’aquests set departaments, coordinats per la unitat de producció agrària ecològica de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia.
La proposta aprovada avui consta de 109 actuacions que s’han presentat agrupades per objectius i per programes, i que pretenen cobrir tots els aspectes necessaris per a afavorir el desenvolupament de les produccions i el consum dels aliments ecològics.
Entre les actuacions proposades destaquen la realització d’una campanya institucional de promoció dels aliments ecològics entre els consumidors que es desenvoluparà al llarg de tot el període d’aplicació del Pla d’Acció, tot un paquet de mesures orientades a desenvolupar la recerca, transferència de coneixements i assessorament dels empresaris agroalimentaris interessats en les produccions ecològiques, s’establirà un marc normatiu adient a les produccions agroalimentàries ecològiques i es crearà un Observatori específic per a l’estudi del sector.
El Pla d’Acció també inclou un interessant programa pilot de sensibilització i consum social, que preveu tot un seguit d’actuacions orientades a la introducció dels aliments ecològics en els menjadors d’escoles, hospitals i de la pròpia administració, així com el desenvolupament d’una sèrie d’actuacions pedagògiques i informatives associades a aquests àmbits d’actuació.
La proposta d’aquest Pla d’Acció es presentarà properament a la consideració del Govern per a la seva aprovació definitiva, prevista pel proper mes de juny.
El Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques és fruit d’un procés iniciat amb el 1er Congrés Català de la Producció Agroalimentària Ecològica, realitzat a Mollerussa el 16 i 17 de març de 2005. Aquest Congrés va representar que, a l’any 2006, s’elaborés el Llibre Blanc de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya –on es recullen les propostes i mancances del sector– i que, el 24 d’abril de 2007, el Govern adoptés l’acord d’elaborar un Pla d’Acció per definir com articular i preveure tot un seguit d’accions encaminades a aconseguir l’increment de les produccions i del consum dels aliments ecològics.
Catalunya ha estat una de les Comunitats Autònomes capdavanteres dins l’Estat espanyol pel que fa a la introducció i el desenvolupament de les produccions agroalimentàries ecològiques. Ara ja fa dotze anys des de la creació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), organisme públic encarregat del control, la certificació i la promoció dels productes agraris i alimentaris ecològics a Catalunya.
22 de maig de 2008