Joan Aguado ha inaugurat la II Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic i el Vi que té lloc avui i demà a Hospitalet del Llobregat
Joan Aguado durant el congrés
Joan Aguado durant el congrés
El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Joan Aguado, ha inaugurat aquest matí la II Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic i el Vi, a Hospitalet del Llobregat, amb l’assistència de més de 300 congressistes de més de 25 països del món. Entre avui, 15 de febrer, i demà, 16 de febrer, destacats científics i experts vinícoles internacionals analitzaran l’impacte del canvi climàtic sobre la indústria del vi, en un acte organitzat per la Academia del Vino i que compta amb la col·laboració de l’INCAVI.
 
En relació al Congrés, Joan Aguado ha remarcat que “l’INCAVI recolza totes aquestes inciatives que serveixen per posar en comú les experiències i projectes en marxa arreu del món per tal de què les repercussions del canvi climàtic siguin les menors possibles”.
 
Joan Aguado, en el seu discurs, ha recalcat que “l’INCAVI i el sector català ja fa temps que treballa en projectes per estudiar i analitzar els efectes que estant tenint les variacions climàtiques en la viticultura i l’enologia, investigant en projectes de millora i adaptació de les varietats, el cultiu, control de plagues, aixíu com, des de l’enologia, en control de la fermentació o la millora dels llevats. Un dels ponents del congrés és Santiago Mínguez, cap d’Enologia i Viticultura de l’INCAVI que participa avui, a les 15:00 hores, en una taula rodona sobre els efectes del canvi climàtic al sector vitivinícola espanyol, on explicarà alguns dels estudis que s’estan duent a terme des de Catalunya.
 
L’INCAVI, eina per adaptar-se a les situacions climàtiques adverses
 
L’INCAVI, en relació a la viticultura, centra els seus projectes en la obtenció d’informació i millora del conreu de la vinya en el seu conjunt, partint de la base de què la disponibilitat d’aigua és un factor escàs i que pot ser limitat pel correcte desenvolupament del cep. Un dels projectes més interessants és la selecció, estudi i millora de les varietats de raïm autòctones i més cultivades a Catalunya que es puguin adaptar en situacions àrides. També s’estudia el comportament de les plagues que afecten a la vinya, en funció dels anys i de les estratègies de lluita i s’impulsa les xarxes d’observació per minoritzar les incidències anuals. Els tècnics d’investigació i recerca de l’INCAVI avaluen les variacions climàtiques i com aquestes afecten al cicle evolutiu de les varietats correlacionant la qualitat dels vins obtinguts i les condicions meteorològiques en què s’ha desenvolupat el creixement vegetatiu i la maduració del raïm.
 
D’altra banda, en relació a l’enologia, l’INCAVI realitza diversos projectes enfront les repercussions del canvi climàtic en la composició dels mostos i el desenvolupament de les fermentacions. L’objectiu global és preveure i donar eines al sector enològic per reduir els efectes de les variacions climàtiques, les veremes irregulars, els graus de maduresa alts, els graus alcohòlics més alts i els nitrògens més baixos. Altres efectes que s’estudien és evitar la major oxidació i la disminució d’aromes.
 
L’INCAVI, amb la secció d’enologia i viticultura, i a través dels projectes d’investigació que porta en marxa amb universitats catalanes i empreses del sector vitivinícola, és un dels referents en transferència tecnològica i ofereix al sector les millors eines per disposar d’un producte vinícola de la més alta qualitat.
 
 
FOTO: D’esquerra a dreta: Pancho Campo, president de La Asociación del Vino; Jose Ramon Picatoste, representant del Ministeri de Medi Ambient; Alfons Bonals, tinent d’alcalde d’Hospitalet del Llobregat; Joan Aguado, director general de l’INCAVI; Josep Garriga, director de l’oficina catalana de canvi climàtic i vi, i Peter Hayes, president de la Organització Internacional del Vi.
 
 
15 de febrer de 2008