event_note Nota de premsa

18 empreses agroalimentàries catalanes seran presents a BIOFACH, la primera fira mundial del sector ecològic

 
  • El saló, que se celebra del 19 al 22 de febrer, a la ciutat alemanya de Nuremberg i arriba enguany a la seva XVa edició, és el més important del món dedicat exclusivament a la producció ecològica
  • Per primer cop, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa —a través de la Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA)— sumen esforços per possibilitar la participació d’empreses catalanes a la fira, que per primera vegada hi seran presents en un mateix estand
  • A més de les 15 empreses presents a l’estand de Catalunya, la presència catalana es completa amb altres tres que hi participen amb estand propi
  • El secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i president de PRODECA, Joan Gené, inauguraran el proper divendres, 20 de febrer l’estand de Catalunya a la fira
 
 
Dimarts, 17 de febrer de 2009.– Un total de divuit empreses agroalimentàries catalanes seran presents a BIOFACH, la primera fira mundial del sector ecològic. El saló —que se celebra del 19 al 22 de febrer, a la ciutat alemanya de Nuremberg i arriba enguany a la seva XVa edició— és el més important del món dedicat exclusivament a la producció ecològica.
 
Per primer cop, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa,  —a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA)— han sumat esforços per fer possible la participació d’empreses catalanes en aquesta fira que per primera vegada hi seran presents en un mateix estand. A més de les quinze empreses que seran presents a l’estand de Catalunya, la presència catalana es completa amb altres tres —Albet i Noya SAT, Bodegas Pinord, i StopSelf— que hi participen amb estand propi
 
El secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAR i president de PRODECA, Joan Gené, inauguraran el proper divendres, 20 de febrer, l’estand de Catalunya a la fira.
 
Catalunya a BIOFACH
 
Les divuit empreses catalanes que participen en l’edició d’enguany de BIOFACH —com tots els expositors i productes que hi prenen part— han superat els estrictes criteris d’admissió exigits pel certamen, de manera que la participació al saló ja representa per a empreses i productes un segell de distinció i qualitat.
 
El sector de l’agroalimentació ecològica catalana a BIOFACH està representat, per primer cop, per un estand de Catalunya de 300 metres quadrats, que aplega quinze empreses d’arreu del territori català i de subsectors tan diversos com el de la xocolata, la fruita i verdura, passant per l’oli, els vins i els caves, derivats del porc, o els plats preparats:
 
      Aceites de Semillas, S.A. / olis vegetals i matèria primera per alimentació animal /Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
      Alimentos Biológicos Oleander, S.A. / fruits secs / Vinyols (Baix Camp)
      Cal Valls / conserves i sucs ecològics / Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell)
      Chocolates Solé, S.A. / xocolata / Barcelona (Barcelonès)
      Ecoaliment / snacks, baby food, plats preparats / Dosrius (Maresme)
      Ecoalimenta - APECPAE / revista i associació empreses sector / Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
      Eudald Massana i Noya / vins i caves / Sant Pau d'Ordal (Alt Penedès)
      Frigorifics Esteve Riera, SL / derivats del porc / Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa)
      Hawo Fruits Spain / fruita i verdura / Hospitalet de l'Infant (Baix Camp)
      Liquats Vegetals / sucs soja / Vic (Osona)
      Natursoy, SL/ elaborats de tofu i seitan / Castellterçol (Vallès Oriental)
      Ole Bio / plats precuinats / Súria (Bages)
      Productos Naturales Capell / conserves de codony i tomàquet / Bellvís (Pla d’Urgell)
      Vegetalia / elaborats varis / Castellcir (Vallès Oriental)
      Vins el Cep, SL / vins i caves / Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès)
 
La presència catalana a la fira es completa amb altres tres empreses que hi participen amb estand propi:
 
      Albert i Noya, SAT / vins i caves / Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès)
      Bodegas Pinord, SA / vins i caves / Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
      StopSelf SA / delicatessen /
 
Com a novetat, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a través de l’agència ACC1Ó CIDEMICOPCA, ha contactat amb més de 600 empreses d’arreu del món del sector agroalimentari ecològic. Gràcies a la infraestructura dels Centres de Promoció de Negoci (CPNs) amb què compta l’agència ACC1Ó a Alemanya, Regne Unit, Països Baixos, França, i Itàlia, s’ha efectuat una recerca de potencials clients i empreses d’aquests països amb capacitat per a establir relacions comercials amb les empreses catalanes presents a la fira.
 
Per a facilitar aquesta tasca de suport comercial, s’ha editat i distribuït un catàleg on es presenta cadascuna de les empreses catalanes i els seus productes emblemàtics.
 
El marc: Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012
 
Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Acció Interdepartamental per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012, i que compta amb la implicació de set departaments de la Generalitat de Catalunya i un pressupost global de 37 milions d’euros. El Pla forma part de les accions del Govern en l’aposta per a la sostenibilitat en l’àmbit de la producció agrària i l’augment de l’oferta d’aliments ecològics, oferint eines de suport al sector des d’un major respecte al medi ambient, i en el marc d’un desenvolupament rural sostenible.
 
BIOFACH: la fira
 
BIOFACH és el saló internacional monogràfic de producte ecològic que aplega expositors d’arreu del món, i convoca prop de 47.000 visitants procedents de més de 125 països. Representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una panoràmica completa de productes, des de la producció i certificació, fins a la transformació, i a la comercialització. A banda dels expositors, en el marc de la fira se celebra seminaris, workshops, i conferències on s’aborda qüestions d’actualitat de l’agroalimentació ecològica.
 
Catalunya i la indústria agroalimentària ecològica
 
La producció i el consum de productes ecològics a Europa ha crescut sensiblement en els darrers anys, esdevenint un dels sectors més dinàmics de la Unió Europea (UE), amb un creixement estimat del 30 per cent anual. Itàlia i Alemanya són els països europeus amb majors extensions de producció ecològica, mentre que pel que fa al consum, el Regne Unit és el principal mercat seguit d’Alemanya, Itàlia, i França, amb nivells de consum de productes ecològics que oscil·len entre el 2,5 per cent i el 5 per cent del total de la despesa en alimentació. A Catalunya aquesta xifra no arriba a l’1 per cent, tot i que es preveu una progressiva equiparació al nivell de la mitjana europea.
 
La indústria agroalimentària catalana és capdavantera al conjunt de l’Estat. Actualment, hi ha a Catalunya un total de 62.331 hectàrees certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), i 450 empreses agroalimentàries dedicades a elaborar aliments ecològics.
 
18 de febrer de 2009