Catalunya és la primera comunitat autònoma que consensua i difon recomanacions sobre la ubicació, publicitat i contingut de màquines expenedores d’aliments en espais per infants i joves
 
Les recomanacions estan consensuades amb l’indústria, associacions de pares i mares, altres departaments i institucions i societats científiques.
 
El sobrepès i l’obesitat infantil afecten a 1 de 3 infants en els països industrialitzats
 
 
La consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat avui les recomanacions sobre màquines expenedores d’aliments i begudes en els espais freqüentats per infants i joves de Catalunya, per tal de fomentar l’alimentació saludable entre aquests col·lectius.
 
Es tracta del primer document d’aquestes característiques que s’edita a l’Estat espanyol i que recull una sèrie de consells en relació a on han de estar situades aquestes màquines, sobre quin contingut han de tenir, i sobre la publicitat que se n’ha de fer.
 
El sobrepès i l’obesitat infantil constitueixen un important problema de salut pública que afecta a 1 de cada 3 infants en els països industrialitzats, inclòs Catalunya. Un infant obès o amb sobrepès, amb uns hàbits alimentaris inadequats i poc estructurats probablement esdevindrà un adult amb sobrepès o obesitat amb un seguit de problemes crònics de salut i per tant amb una disminució de la seva qualitat de vida.
 
Amb l’edició d’aquest document, que recull les recomanacions sobre màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) en els espais per a infants i joves de Catalunya, es vol donar un pas més dins de les diferents actuacions endegades pel Departament de Salut per fomentar hàbits d’alimentació saludables entre els infants i els joves.
 
L’entorn familiar és la font més important de transmissió d’hàbits i comportaments alimentaris, però els infants i els joves tenen moltes ocasions de menjar fora d’aquest àmbit. Per tal de mantenir una alimentació saludable és recomanable que allò que els infants i els joves hagin de menjar fora de casa (esmorzars, berenars, complements,...) sigui, sempre que es pugui, preparat a casa. Les màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) pel fet de ser un sistema d’autoservei, poden augmentar el risc que infants i joves:
 
  • Abusin d’aliments amb un alt contingut calòric i amb un valor nutricional relativament baix.
  • Mengin entre hores aliments i begudes que incrementen les aportacions calòriques per damunt de les seves necessitats
  • Redueixin la ingesta dels àpats principals, per culpa del consum d’aliments entre hores de forma no controlada.
 
 
El document que es presenta, ha estat consensuat per altres Departaments de la Generalitat (Salut, Educació, Joventut), per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per l’Associació Catalana de Vending (ACV), per la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, per la Societat Catalana de Pediatria i pel Centre d’Ensenyament Superior en Nutrició i Dietètica, (CESNID) de la Universitat de Barcelona.
 
Aquestes recomanacions estaran disponibles a les pàgines web de totes les entitats participants, entre les que també es distribuiran 4.000 exemplars.
 
Aquest tipus d’iniciatives vinculades a les màquines expenedores d’aliments i begudes en entorns freqüentats per infants i joves existeixen a nivell internacional en països com EUA, Anglaterra i França, però dins de l’Estat espanyol, Catalunya és la primera comunitat autònoma que consensua i difon recomanacions sobre la ubicació, publicitat i contingut de les màquines expenedores d’aliments en entorns freqüentats per infants i joves.
 
Dins l’Estratègia PAAS (Pla integral de Promoció de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable) que el Departament de Salut està liderant a Catalunya, en col·laboració amb d’altres departaments, institucions, entitats, municipis, associacions de ciutadans i de professionals, indústria, mitjans de comunicació, etc., i també en col·laboració amb l’Estratègia NAOS del Ministeri de Sanitat i Consum, s’han fet més de 50 accions en els darrers dos anys en diferents àmbits d’actuació, comunitari, sanitari , educatiu i laboral.
 
Entre les accions destinades a la població infantil i juvenil destaquem:
 
Revisió de les programacions de menús escolars. Durant l’any 2007 s’han elaborat 740 informes responent a les sol·licituds fetes per centres educatius (de primària i de secundària), AMPAS, Consells Comarcals i Ajuntaments de tot Catalunya. Aquest oferiment s’ha dut a terme en col·laboració amb el Departament d’Educació, el Centre d’Ensenyament Superior en Nutrició i Dietètica de l’UB, i també, l’Agència de Salut Pública de Barcelona. L’Avaluació inicial sobre les recomanacions de freqüència de consum (algunes dades preliminars referents a informes procedents de tot Catalunya excepte Barcelona) ens indica que, acompleixen amb la freqüència recomanada de consum de:
 
§         peix (1-2 veg/set)                                          86%dels centres
§         llegums(1-2 veg/set)                                     89%
§         fruita fresca en postres (3-4 veg/set)          85%
§         ous, (1-2 veg/set)                                          59%
§         amanides guarnició (3-4 veg/setmana)     51%   
 
Estand al Festival de la Infància i de la joventut (2006 i 2007) Sobre l’eix temàtic de la promoció del consum de fruita i de verdura i utilitzant els lemes: menja fruita i guanyaràs salut! i colors, sabors i molta marxa!, enguany han participat en els tallers d’elaboració de macedònia i broquetes de fruita de l’estand, 4000 nens i nenes. A l’edició de l’any 2005-6 es va treballar l’importància de fer un esmorzar saludable.
 
Tallers “5 al dia”. Esponsorització del programa de tallers “5 al dia” (promoció del consum de cinc racions de fruita i verdura al dia), en 75 escoles de Catalunya.
 
Col·laboració en diversos projectes d’intervenció a l’escola sobre promoció d’hàbits saludables vinculats a l’alimentació i l’activitat física, com AVALL (Granollers), THAO (Castelldefels i Sant Carles de la Ràpita), EDAL (Reus).
 
Document de consens sobre programacions de menús per a infants de 0 a 3 anys. Document sobre les principals recomanacions alhora de programar menús per a infants de 0 a 3 anys. Amb la col·laboració de: Departament d’Educació, Societat Catalana de Pediatria, Societat Catalana de Dietistes i Nutricionistes (document en fase d’edició).
 
Guia de recursos didàctics sobre alimentació i activitat física. Guia que proposa objectius educatius a assolir sobre alimentació i activitat física en els diferents cicles educatius, plantejant un seguit d’unitats didàctiques, alhora que recull més de 60 fitxes sobre projectes i materials útils, tant per primària com per secundària. Aquesta guia s’elabora entre el Departament d’Educació i el Departament de Salut, amb la col·laboració de mestres i llicenciats en ciències de l’esport (document en fase d’edició).

1  

Fitxers adjunts

recomanacions sobre màquines expenedores d¿aliments i begudes (MEAB)

recomanacions sobre màquines expenedores d¿aliments i begudes (MEAB)
PDF | 248