• Diu sentir orgull i responsabilitat moral com a institució, polític i persona, en presentar l’últim volum dels Dietaris de la Generalitat
  • Afirma que en la història troba inspiració, serenitat i el sentit ponderat de l’acció humana, que és imprescindible per un 128è president de Catalunya
 
 
El president de la Generalitat, José Montilla, ha subratllat avui que un polític ha d’aprendre de la història. El president ha fet aquesta reflexió durant l’acte de presentació de l’últim volum dels Dietaris de la Generalitat de Catalunya, que recullen més de 300 anys d’història de la Generalitat.  
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha destacat que “sento un gran orgull personal i una gran responsabilitat moral i institucional en presentar i acollir aquest darrer volum”. En primer lloc, -ha assenyat- “com a president de la institució”, ja que“és fruït d’una continuïtat en la consciència històrica catalana i una vocació d’autogovern”.
 
En segon terme, ha dit “com a polític al servei del meu país”. En aquest sentit, el cap del Govern ha afirmat que “la història és fonamental per l’acció política democràtica” i ha fet seva la frase de Rafael Campalans que diu que “la política és pedagogia” i “la història –ha afegit el president- ens ajuda especialment a fer aquesta tasca pedagògica”.
 
Confessa la seva passió pels llibres d’història
 
Finalment, en tercer lloc i més a nivell personal, el president Montilla ha confessat la seva passió pels llibres d’història. El cap del Govern català ha afirmat que en “la història trobo inspiració; trobo la serenitat que cal i l’espai de reflexió que m’acompanya”. En definitiva, “en la història trobo el sentit ponderat de l’acció humana. Si per una persona això és sempre important, per a un polític més i per un 128è president de Catalunya és imprescindible”, ha reblat.      
 
Amb tot, el president ha posat de relleu la importància de la història de Catalunya de cara a afrontar el futur no escrit del país “amb el bagatge de les lliçons de la història, dels nostres encerts i dels nostres errors”
 
Així, ha afirmat, hem “d’evitar la passió deformadora d’una mirada purament romàntica o excessivament nostàlgica del nostre passat”; però “amb la perspectiva justa per afrontar amb plena legitimitat el temps present i construir el diàleg necessari pel futur”.
 
Pel president “l’esforç per la preservació dels testimonis directes de la nostra història, ha d’anar acompanyat ara de noves reflexions i d’un coneixement més profund de la realitat catalana”. I és que el president Montilla considera que s’ha “d’encarar el futur amb diàleg constant amb el passat”.      
 
El cap del Govern ha aprofitat l’acte per felicitar els autors que han fet possible aquesta col·lecció que “ha de permetre una lectura singular de la història”. A més, durant el discurs, el president ha recordat alguns dels moments més importants de la història de Catalunya que surten relatats en aquests Dietaris i ha afirmat que “la Catalunya contemporània ha de ser coneixedora i conscient del seu passat”.
 
Els Dietaris de la Generalitat de Catalunya consten de 10 volums que recullen 303 anys de la història de la Generalitat, de Barcelona i de Catalunya, compresos entre 1411 i 1714.  Aquest treball relata en primera instància els principals fets polítics, econòmics, socials i militars, esdevinguts a Barcelona i Catalunya al llarg de tres segles. El volum, que s’ha presentat avui i que completa la col·lecció, relata el període comprés entre 1701-1714.
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota del president Dietaris

Nota del president Dietaris
PDF | 121