El delegat del Govern, Lluís Salvadó, acompanyat dels directors de Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania, Adam Tomas, i de Justícia, Federico Diego, ha presidit la reunió de coordinació entre tots els cossos de seguretat del territori per tractar les actuacions a seguir en situacions de maltractaments a menors.
Aquesta reunió, que ha aplegat els representants de la Policia Local, Policia Nacional. Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra de les Terres de l’Ebre, s’inclou dins el “Protocol bàsic d’actuacions en maltractaments a menors de les Terres de l’Ebre”, signat el 2004, que defineix un model d’actuació coordinada entre totes les instàncies implicades per aconseguir la protecció del menor davant de situacions de risc, a més de garantir-ne els seus drets i les seves llibertats.
 
En la reunió s’ha presentat als cossos de seguretat un nou servei públic d’atenció telefònica gratuïta i permanent per a la prevenció i detecció dels maltractaments infantils. És la UDEPMI, unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil que està gestionat per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Un servei que està en funcionament les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any a tot el territori de Catalunya, per tal de prevenir els maltractaments i donar una resposta immediata i experta a les situacions de maltractament infantil i de risc social greu. Així tothom qui tingui coneixement de situacions susceptibles de constituir maltractament a infants i adolescents pot adreçar-se al telèfon d’Infància Respon 900 300 777.
 
D’altra banda, durant la reunió també s’ha exposat la situació de procediment actual del protocol sobre maltractaments de menors i la coordinació necessària amb els cossos de seguretat i també s’han presentat les esmenes del protocol actual, per adaptar-lo al protocol marc i als nous procediments administracions que contempla la futura Llei dels Drets i Oportunitats de la Infància i Adolescència.
 
Al mateix temps, s’han presentat els serveis i recursos existents en aquest àmbit a les Terres de l’Ebre, com són els dos Centres residencials d’assistència educativa (CRAES) destinats a les tuteles de menors superiors a un any; dos pisos cruïlla per a adolescents de 16 a 21 anys i també els equips propis del departament d’Atenció a la Infància i Adolescència al territori i també els equips del Consell Comarcal del Baix Ebre.
Finalment, s’han avançat projectes de futur com la imminent creació de l’EVAMI, l’equip de valoració de maltractaments infantils o un Centre d’Acollida a Terres de l’Ebre, ja que actualment només hi ha el de Tarragona on es traslladen els infants del territori i el CRAE del Porcar.